ΚΟΛΩΝΟΣ
Υπό εξαφάνιση οι ελεύθεροι χώροι
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001

Πίσω από την επίπλαστη εικόνα του κέντρου της Αθήνας, με τα σιντριβάνια, τα μεγάλα πεζοδρόμια και τα ξενοδοχεία, πίσω από τις μοκέτες με το πράσινο που κατά καιρούς παρουσιάζει ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Δ. Αβραμόπουλος, βρίσκεται κανείς αντιμέτωπος με την πραγματικότητα έτσι όπως τη βιώνουν οι κάτοικοι της πόλης.

Στον Κολωνό, μια συνοικία που μετράει πάνω από 100.000 κατοίκους, η καθημερινή ζωή είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που θέλει να παρουσιάζει κάθε φορά ο δήμαρχος στις συνεντεύξεις Τύπου: Τα στενά πεζοδρόμια, το κυκλοφοριακό και το νέφος είναι τα βιώματα των κατοίκων. Ταυτόχρονα, η μόνη πηγή καθαρού αέρα για τους κατοίκους της περιοχής, οι ελεύθεροι χώροι, είναι υπό εγκατάλειψη και όσοι έχουν χαρακτηριστεί σαν πράσινο κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά, λόγω της αδιαφορίας του Δήμου.

Συγκεκριμένα, τα οικοδομικά τετράγωνα 105/75 και 106/75, που περικλείονται από τις οδούς Λένορμαν - Κάδμου - Κρέοντος - Ηρούς και Σβώλου, συνολικής εκτάσεως 8.159 τετραγωνικών μέτρων, έχουν χαρακτηριστεί, με απόφαση του Διαμερισματικού Συμβούλιου του 4ου διαμερίσματος ως χώροι πρασίνου και παιδικής χαράς και έχουν κριθεί απαλλοτριωτέα. Την ίδια απόφαση έχει πάρει και ο Δήμος Αθηναίων από την εποχή ακόμη που δήμαρχος ήταν ο Μ. Εβερτ, χωρίς ωστόσο η δημοτική αρχή να έχει προχωρήσει σε πράξεις απαλλοτρίωσης, αν και οι υπηρεσίες του δήμου είχαν πάρει σχετικές αποφάσεις. Κατά τα άλλα ο Δ. Αβραμόπουλος κόπτεται τόσο πολύ για το πράσινο στην Αθήνα, που από το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού (2 δισ. για απαλλοτριώσεις) δεν έχει χρησιμοποιήσει ούτε ένα ελάχιστο μέρος.

Ετσι, εκτός από ένα μικρό μέρος του συνολικού χώρου που έχει γίνει γήπεδο μπάσκετ, το υπόλοιπο μέρος του κτήματος χρησιμοποιείται από ιδιώτες. Συγκεκριμένα, το ένα μέρος των οικοδομικών τετραγώνων, εκμεταλλεύεται η εταιρία οικοδομικών υλικών KNAUF. Ενα δεύτερο μέρος της περιοχής χρησιμοποιείται από την εταιρία του Θ. Αγγελόπουλου, που ασχολείται με αγορές και πωλήσεις σκαφών θαλάσσης (A. HELLAS MARKET). Τέλος, το υπόλοιπο του χώρου, αν και μέχρι πρόσφατα ήταν πράσινο, ο φερόμενος ως ενοικιαστής του χώρου Θ. Αγγελόπουλος, το κατέστρεψε και το περιέφραξε, με στόχο να εξαπλώσει την επιχείρησή του.

Ο Π. Πολυδωρόπουλος, που μένει στην πολυκατοικία απέναντι από το χώρο, κατήγγειλε στο «Ρ» ότι ο Θ. Αγγελόπουλος, πραγματοποιεί εργασίες στο χώρο τις βραδινές ώρες ώστε να αποφεύγει τον έλεγχο από την υπηρεσία πολεοδομίας του δήμου: «Εδώ και 18 μήνες γίνονται αυθαίρετες κατασκευές στο χώρο. Η πολεοδομία πήρε απόφαση να σταματήσουν οι εργασίες. Μάλιστα, έρχεται ακόμη και η αστυνομία μπροστά από το χώρο για να επιβλέπει ότι όντως δε γίνονται εργασίες. Ομως, ο κ. Αγγελόπουλος, πραγματοποιεί τις εργασίες τις βραδινές ώρες που κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει». Ο ίδιος ο Αγγελόπουλος, σε συνομιλία που είχε με τους κατοίκους, τους είπε προκλητικά ότι «τότε μ' αρέσει να δουλεύω» και ισχυρίστηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «ο χώρος θα κλείσει».