ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θεατρινισμοί με το βλέμμα στις κάλπες

Εναντιώνεται στο δημοψήφισμα, συμφωνεί όμως με τις αντιλαϊκές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011

Η ΝΔ στηρίζει τις αποφάσεις κυβέρνησης - τρόικας και δεσμεύεται ότι θα τις εφαρμόσει αν κυβερνήσει. Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, από το οποίο ο λαός έχει κάθε συμφέρον να απαλλαγεί
Να αναδείξει το ρόλο της ως θεματοφύλακα της «ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας» και σταθερού πυλώνα για τη διάσωση και σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ, με αφορμή την πρόταση για δημοψήφισμα και ταυτόχρονα συμπλέει πλήρως με τα βάρβαρα μέτρα που εξοντώνουν το λαό. Με φραστικούς λεονταρισμούς ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να ματαιώσει το «διχαστικό» και «τυχοδιωκτικό» δημοψήφισμα, η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει να κερδίσει πόντους στη διαμάχη για την κυβερνητική εξουσία και να ενισχύσει τη θέση της ως διαχειριστή της κρίσης, προς όφελος των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο περισσεύουν οι δημαγωγικές κορόνες και οι θεατρινισμοί, αφού η ηγεσία της ΝΔ έχει ουσιαστικά αποδεχθεί την απόφαση της ευρωζώνης για κούρεμα του χρέους και βέβαια το νέο μνημόνιο που τη συνοδεύει. Είναι χαρακτηριστικά από την άποψη αυτή τα όσα δήλωσε ο Α. Σαμαράς στη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά στις κάμερες: «Ηρθα να σας πω ότι σ' αυτές τις κρίσιμες στιγμές έχω την ιστορική ευθύνη, με κάθε τρόπο, να κάνω ό,τι απαιτείται προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της χώρας μας να μην μπει σε περιπέτειες», τόνισε.

Παρά το γεγονός ότι και στη δήλωση που έκανε εξερχόμενος ανέδειξε εκ νέου την αποφασιστικότητα της ΝΔ «να αποτρέψει πάση θυσία τέτοιους τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς», ωστόσο απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος. Την ίδια στιγμή, συνεργάτες του διέψευδαν ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να προκληθούν εκλογές. «Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε μπροστά μας απλά ένα αίτημα για εκλογές. Αυτή τη στιγμή, οι εκλογές αποτελούν εθνική ανάγκη», τόνισε ο Α. Σαμαράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να παίξει ρόλο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τις μύχιες σκέψεις που υπάρχουν στο επιτελείο της Συγγρού εξέφρασε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Γ. Βρούτσης, ο οποίος προέτρεψε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το δημοψήφισμα. «Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται ένα εκβιαστικό δίλημμα από τον κ. Παπανδρέου (...) Πλέον και ο ίδιος πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες. Εκείνος υπογράφει το Προεδρικό Διάταγμα για το δημοψήφισμα. Στο χέρι του λοιπόν είναι», δήλωσε με νόημα (στην ΕΡΑ).

Στην πράξη η ηγεσία της ΝΔ παρακολουθεί τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και εκτιμά ότι η κυβέρνηση «θα καταρρεύσει εκ των έσω». Παράλληλα τηρούν «προσεκτική στάση» και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας σε «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης», δίχως τον πρωθυπουργό και με ολιγόμηνη θητεία, για να οδηγήσει σε εκλογές. «Το ζήτημα είναι να μη φτάσουμε στο δημοψήφισμα», υπογράμμισε στο ίδιο πνεύμα και ο επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού Μ. Χαρακόπουλος, γιατί, όπως είπε, «θα υπάρξει όξυνση, θα υπάρξει ένταση, θα υπάρξει πόλωση».