ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ζωντανό μάθημα ιστορίας

Πετυχημένη η εκδρομή που διοργάνωσαν οι μαθητικές Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

Τρίτη 8 Νοέμβρη 2011

Το Χορτιάτη επισκέφθηκαν μαθητές γυμνασίου από όλο το νομό Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της εκδρομής που διοργάνωσαν οι μαθητικές Οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με αφορμή τα 67 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. Οπως είπαν οι ίδιοι οι μαθητές, έμαθαν αυτά που τους κρύβουν στο σχολείο, για το μεγαλειώδη αγώνα που έδωσε ο ελληνικός λαός ενάντια στους ξένους κατακτητές, για τον αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ που σκόπιμα δε διδάσκονται για να μη συνειδητοποιούν σήμερα ότι όταν ο λαός καταλάβει τη δύναμή του μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω και να χτίσει τη δική του κοινωνία.

Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο χωριό και επισκέφθηκαν το μνημείο του ολοκαυτώματος και τους τόπους όπου μαρτύρησαν και εκτελέστηκαν 147 γυναικόπαιδα, ο φόρος αίματος που πλήρωσε το χωριό για την απελευθέρωση της χώρας από τους ξένους και ντόπιους καταπιεστές.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Γιάννη Δελλή, γραμματέα της Αχτίδας Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Ακολούθησε συναυλία με τραγούδια των ΕΠΟΝ, ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ενώ στο χώρο λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας και βιβλιοπωλείο. Στους συμμετέχοντες μοιράστηκαν ως αναμνηστικά, αφίσες και τετράδια της ΚΝΕ και το έργο των Μαρξ - Εγκελς «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος». Την εκδήλωση παρακολούθησε αντιπροσωπία της ΠΕΑΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας.