ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης

Παραστάσεις διαμαρτυρίας χτες σε Αθήνα και Ηράκλειο

Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2011

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα
Διεκδικώντας την οικονομική ανακούφιση των σπουδαστών και των οικογενειών τους από κάθε είδους επιβάρυνση πάνω στις σπουδές τους, σπουδαστές δημόσιων ΙΕΚ πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Η κινητοποίηση αποτελεί κομμάτι των αγωνιστικών διεργασιών που γίνονται στους χώρους των δημόσιων ΙΕΚ με πρωτοβουλία του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Αττικής, με γενικές συνελεύσεις, συγκρότηση επιτροπών αγώνα, συλλογή υπογραφών για διεκδίκηση πραγματικά δωρεάν σπουδών. Ανάλογες πρωτοβουλίες ξεδιπλώνονται και σε άλλες πόλεις.

Στα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα της κατάρτισης που παρέχεται, η αντιλαϊκή θύελλα των τελευταίων μηνών έχει προσθέσει και άλλα προβλήματα που στέκονται εμπόδιο στην ολοκλήρωση των σπουδών για σπουδαστές δημόσιων ΙΕΚ, οι οποίοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις για δίδακτρα, αναλώσιμα, με κάποιους να αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και τις μετακινήσεις τους.

Στο πλευρό των σπουδαστών ήταν και μέλη της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, διευκρινίζοντας ότι δε βρέθηκαν εκεί συμβολικά, αλλά επειδή πιστεύουν ότι η επαφή των σπουδαστών και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι όρος για να μαζικοποιηθούν και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Διά Βίου Μάθησης και έθεσαν το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τους σπουδαστές (κόστος σπουδών, πρακτική άσκηση, συνδικαλιστικές ελευθερίες στα ΙΕΚ κ.ά.), χωρίς να πάρουν ουσιαστική απάντηση.

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά την κινητοποίηση, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Δεν αρκούν οι δεσμεύσεις για λύση που έδωσε ο γενικός γραμματέας. Αναμένουμε άμεσα συγκεκριμένες θετικές απαντήσεις στα αιτήματα, καθώς οι διεκδικήσεις των σπουδαστών όλα τα προηγούμενα χρόνια συναντούσαν τη συνήθη καλή θέληση και την κατανόηση στο δίκαιο των αιτημάτων, αλλά οι πρακτικές λύσεις στα προβλήματα απουσίαζαν».

«Καλούμε τους σπουδαστές να πυκνώσουν τις γραμμές των Συλλόγων τους. Να δυναμώσουν τους αγώνες τους σε κάθε πόλη, σε κάθε σχολή. Να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους. Επίσης καλούμε τα σωματεία, να πατήσουν πόδι μέσα στις τεχνικές σχολές, να αποκτήσουν δεσμούς με τους σπουδαστές που η πλειοψηφία σπουδάζει, εργάζεται ή κάνει την πρακτική τους με τους πιο άθλιους όρους. Να μη μείνει σπουδαστής ξεκρέμαστος», τονίζει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ.

Κινητοποίηση στο Ηράκλειο

Παράσταση διαμαρτυρίας, πραγματοποίησε χθες στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης αντιπροσωπεία του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Ηρακλείου και του ΠΑΜΕ. Ο διευθυντής δήλωσε αναρμόδιος και είπε ότι θα τους κοινοποιηθεί η απάντηση από το υπουργείο όπου θα μεταφέρει τα αιτήματά τους. Από τη μεριά του, ο Σύλλογος έκανε σαφές ότι, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα τους βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους με πολύμορφες και ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Οι σπουδαστές του 1ου και 2ου Δημοσίου ΙΕΚ στο Ηράκλειο κλήθηκαν για μια ακόμη φορά από τους διευθυντές των σχολών να πληρώσουν τα δίδακτρα του εξαμήνου, αλλιώς, όπως τους κοινοποιήθηκε, θα πεταχτούν έξω από τις σχολές. Ο Σύλλογος από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του διευθυντή του 2ου Δημοσίου ΙΕΚ, την περασμένη Παρασκευή, αναγκάζοντάς τον να πάρει την προθεσμία πίσω. Οι σύλλογος και οι σπουδαστές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση απάντησαν ότι δε θέλουν καμιά μετάθεση της προθεσμίας, γιατί, όπως ανέφεραν, δεν έχουν και δε θέλουν να πληρώσουν, απαιτώντας κανένας σπουδαστής να μην καταβάλλει δίδακτρα, ούτε ένα ευρώ, για τη φοίτησή του στα δημόσια ΙΕΚ.