Κλασική σύγχρονη τραγωδία
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2011

Πρεμιέρα, σήμερα, στο Θέατρο «Πορεία» με τον «Αμερικάνικο Βούβαλο» του Ντέιβιντ Μάμετ. Ενα σπουδαίο έργο, βραβευμένο, το 1975, με τα βραβεία OBIE και Αμερικανών Κριτικών, που ανεβαίνει σε νέα, αναθεωρημένη μετάφραση του Δημήτρη Τάρλοου. Οταν πρωτοπαρουσιάστηκε, στο ιστορικό θέατρο «Εμπρός», το 1992, σε μετάφραση του Δημήτρη Τάρλοου και σκηνοθεσία του αείμνηστου Τάσου Μπαντή, με τους Δημήτρη Καταλειφό, Γιώργο Κέντρο και Δημήτρη Τάρλοου στους τρεις ρόλους, σημείωσε τεράστια επιτυχία και παίχτηκε για δύο συνεχόμενα χρόνια.

Το έργο, μια κλασική σύγχρονη τραγωδία, κινείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι καθαρά πολιτικό, καθώς περιγράφει με ενάργεια και χιούμορ την κατάρρευση του αμερικανικού καπιταλιστικού συστήματος. Το δεύτερο είναι εξίσου σημαντικό, διότι ασχολείται με την αποδόμηση των ανθρώπινων σχέσεων και ειδικά των οικογενειακών, καθώς οι τρεις ανδρικοί χαρακτήρες του έργου συγκροτούν μια ιδιότυπη οικογένεια. Ο «Αμερικάνικος Βούβαλος» φαντάζει σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ. Η νεολαία παίζει στο έργο έναν καταλυτικό ρόλο, γιατί γίνεται η αφορμή να κατανοήσουν οι «ενήλικες» την πλάνη τους. Ο Μάμετ μάς δείχνει καθαρά ότι σ' έναν κόσμο φτιαγμένο από χρήμα ο άνθρωπος θα συνεχίσει να αποζητά παθιασμένα και με οποιοδήποτε τίμημα τις σχέσεις και τα αισθήματα. Το γεγονός ότι ο συγγραφέας ταυτίζει την επιχειρηματικότητα με την εγκληματικότητα προκαλεί έκπληξη και εγείρει ενδεχομένως διαφωνίες, όμως δε θα πρέπει να ξενίζει σ' έναν κόσμο που πλέον υπάρχει η αίσθηση ότι διοικείται από τραπεζίτες, χρηματιστές και μεγαλοκομπιναδόρους.

Σκηνοθεσία Δημήτρης Τάρλοου. Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γιώργος Γάλλος, Παναγιώτης Καλαντζής.