ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σεμινάρια κατάρτισης με δίδακτρα από τα πανεπιστήμια

Προωθείται η εφαρμογή μιας ακόμα πλευράς του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου

Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2011

Πρόσκληση υλοποίησης του νόμου - πλαισίου και ειδικότερα για την προώθηση των πτυχίων πολλών ταχυτήτων, απευθύνει το υπουργείο Παιδείας προς τα πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας καλεί σε υποβολή προτάσεων για συμμετοχή στο «πρόγραμμα Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ», με συνολικό διατιθέμενο προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το κομμάτι του νόμου που δίνει τη δυνατότητα στα ιδρύματα να δίνουν ένα ακόμα «πτυχίο», με δίδακτρα, μέσω των Σχολών Διά Βίου Μάθησης. Μάλιστα, το υπουργείο «διευκολύνει» τα ιδρύματα, ώστε να συμμετάσχουν σε αυτά τα προγράμματα, ακόμα κι αν δεν έχουν συστήσει Σχολή Διά Βίου Μάθησης (με απόφαση της Συγκλήτου).

Πρακτικά, πρόκειται για εφαρμογή μιας ακόμα πλευράς του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου, αυτής που φέρνει την κατάρτιση μέσα στα ΑΕΙ.

Υπενθυμίζουμε πως τα «πτυχία», σύμφωνα με το νόμο - πλαίσιο, είναι τριών διαφορετικών ειδών, τα «κλασικά», δηλαδή αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα, ο τίτλος από τη Σχολή Διά Βίου Μάθησης, με δίδακτρα, και το ...μισό «πτυχίο» που είναι ένας μικρότερος κύκλος σπουδών που οδηγεί σε πιστοποιητικό.

Η Διά Βίου Μάθηση (κατάρτιση) είναι μια ολόκληρη πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ, που αξιοποιείται ώστε οι εργαζόμενοι να επανακαρτίζονται και να αποκτούν διαρκώς πιστοποιητικά, μήπως και βρουν δουλειά ή διατηρήσουν αυτή που έχουν. Είναι το όχημα, ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος της ΕΕ για αλλαγή 5 και 6, 7 επαγγελμάτων στη ζωή ενός εργαζόμενου, σπρώχνοντάς τον προς τη διαρκή ανασφάλεια. Η Διά Βίου Μάθηση και οι δομές της (κάθε είδους κατάρτιση και όχι μόνον) έχουν άμεση σχέση με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου την κάθε χρονική στιγμή. Τέτοιου είδους δομές σκοπεύουν να φτιάξουν και μέσα στα ΑΕΙ.

Η «αγορά» επιλέγει και πουλάει ελπίδες

Οσον αφορά τα συγκεκριμένα προγράμματα «επικαιροποίησης γνώσεων», στη σχετική πρόσκληση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως θα είναι 60 ή 100 ή 150 ώρες «σε συγκεκριμένα επιστημονικά αντικείμενα άμεσα αξιοποιήσιμα στην παραγωγική διαδικασία». Θα υπάρχουν δύο κατηγορίες «επιστημονικών πεδίων» στα προγράμματα: Συγκεκριμένα, θα αφορούν τους κλάδους Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Διατροφής, Γεωργίας - Αλιείας - Κτηνοτροφίας, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιοτεχνολογίας, Χημείας, Πληροφορικής κ.ά. Οι άλλοι κλάδοι θα αφορούν τις «υπηρεσίες», δηλαδή τη Διοίκηση Επιχειρήσεων/ Επιχειρηματικές Υπηρεσίες, τα Χρηματοοικονομικά, τις Μεταφορές κ.ά.

Τα προγράμματα αφορούν ένα συγκεκριμένο κομμάτι εργαζομένων, το οποίο θέλουν να προσαρμόσουν στις απαιτήσεις της «αγοράς», πουλώντας τους ελπίδες για εξεύρεση εργασίας. Συγκεκριμένα, δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνον όσοι έχουν λάβει πτυχίο «μέχρι το έτος 2001 ή έχει παρέλθει ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ετών από την ημερομηνία απόκτησης του βασικού τίτλου σπουδών τους».

Μάλιστα, προτεραιότητα θα δοθεί «σε απόφοιτους ηλικίας άνω των 45 ετών» και σε όσους δεν έχουν μεταπτυχιακό. Μετά από τα σεμινάρια (γιατί περί αυτού πρόκειται) θα χορηγείται «πιστοποιητικό συμμετοχής που θα έχει ισχύ τίτλου σπουδών»! Πρακτικά, δηλαδή, θα πουλάνε πιστοποιητικά για «πτυχία», τα οποία - όπως και τα «κανονικά» - θα μετριούνται με πιστωτικές μονάδες. Χαρακτηριστικό της κατεύθυνσης των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι πως «τα ιδρύματα δύνανται να συνεργασθούν και με άλλους φορείς», δηλαδή απευθείας με επιχειρήσεις.