Επιστροφή από το εικονικό ταξίδι στον κόκκινο πλανήτη
Κυριακή 13 Νοέμβρη 2011

«Επέστρεψε» το εξαμελές πλήρωμα του πειράματος προσομοίωσης πτήσης στον Αρη, μετά από 17μηνη παραμονή σε ένα ομοίωμα διαστημοπλοίου, έξω από τη Μόσχα. Στόχος της «αποστολής» «Μars 500» ήταν να διερευνηθούν προβλήματα που μπορούν να προκύψουν σε μια τόσο μακρόχρονη αποστολή, που απαιτεί συμβίωση διαφορετικών ανθρώπων σε πολύ μικρό χώρο, ιδιαίτερα στον τομέα της ψυχολογίας και γενικότερα της πνευματικής υγείας του πληρώματος.

Οι τρεις Ρώσοι εικονικοί κοσμοναύτες, οι δύο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και ο Κινέζος συνάδελφός τους, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, τρέφονταν με το είδος τροφής που τρώει και το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, έκαναν ντους μόνο μια φορά την εβδομάδα, ακολουθούσαν καθημερινό πρόγραμμα εργασιών και είχαν μόνο ραδιοεπικοινωνία με τις οικογένειές τους και το κέντρο ελέγχου και μάλιστα με χρονική καθυστέρηση που έφτανε τα 12,5 λεπτά, καθώς τόσος είναι ο χρόνος που χρειάζονται τα ραδιοκύματα για να ταξιδέψουν από τον Αρη στη Γη.

Σύμφωνα με μέλος της ερευνητικής ομάδας που παρακολουθούσε το πολύμηνο πείραμα, τα προβλήματα συμβίωσης που εμφανίστηκαν ήταν περιορισμένα, με κυριότερο το γεγονός ότι κάποια μέλη του πληρώματος απέφευγαν τις δουλειές, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι να επιβαρύνονται υπέρμετρα και κάποιοι ζήλευαν τους συναδέλφους τους που έπαιρναν περισσότερα μηνύματα από τις οικογένειές τους. Φυσικά, όλα αυτά χωρίς το άγχος που δημιουργούν οι κίνδυνοι της πραγματικής διαστημικής αποστολής και η αίσθηση της τεράστιας απόστασης από τη μητέρα Γη.