ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ενταση μετά τη δολοφονική επίθεση κατά Σέρβων
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2011

ΝΑΤΟικοί στρατιώτες σε φυλάκιο κοντά σε σερβοκατοικούμενη περιοχή στο Κοσσυφοπέδιο
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση επικρατεί στο Bόρειο Κoσσυφοπέδιο μετά την προχτεσινοβραδινή δολοφονική επίθεση αγνώστων κατά Σέρβων στο προάστιο Μπρατζάνι της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός 28χρονου και τον τραυματισμό άλλων δύο ατόμων.

Ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κοσσυφοπέδιο, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, απαίτησε τη διενέργεια έρευνας από την αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ στο προτεκτοράτο (EULEX), ζητώντας την τιμωρία των δραστών, αφού επισήμανε πως η χρόνια ανομία και ατιμωρησία εγκλημάτων από τις αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών ενθαρρύνει την έξαρση της βίας κατά των Σέρβων και άλλων μειονοτήτων. Πάντως πληροφορίες από την έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες αναφέρουν πως οι Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι προωθούν σαν ενδιάμεση «λύση» τον από κοινού έλεγχο των συνόρων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας...

Η επίθεση καταδικάστηκε από την επικεφαλής των διαπραγματευτών Κοσσοβάρων Αλβανών, Εντίτα Ταχίρι. Η ίδια, ωστόσο, προέβλεψε ότι δεν είναι πιθανή η συζήτηση ανάμεσα σε Σέρβους και Ευρωενωσιακούς αξιωματούχους για τα επίμαχα φυλάκια ελέγχου Γιάρινε και Μπρίνιακ που βρίσκονται στα διοικητικά όρια Σερβίας με το Bόρειο Κοσσυφοπέδιο και στα οποία έχουν στηθεί μπλόκα από Σέρβους διαδηλωτές από τα τέλη Ιούλη.