ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΟΝΟΜΕΡΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
Μετ' εμποδίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Σάββατο 12 Νοέμβρη 2011

Με μεγάλο ενθουσιασμό είχε γίνει δεκτό το Σεπτέμβρη το αίτημα μονομερούς αναγνώρισης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Διχασμένο παραμένει το Συμβούλιο Ασφαλείας ως προς το παλαιστινιακό αίτημα μονομερούς αναγνώρισης. Οι διαγκωνισμοί και τα αντικρουόμενα συμφέροντα ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων αντικατοπτρίστηκαν και στην ανυπαρξία εισήγησης εκ μέρους της επιτροπής εξέτασης του φακέλου ένταξης στον ΟΗΕ που κατέθεσε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και ο επικεφαλής της Μαχμούντ Αμπάς, στις 23 Σεπτέμβρη, λόγω διαφωνιών μεταξύ των μελών της για το κατά πόσο πρέπει να προταθεί η ένταξη της Παλαιστίνης ή όχι στον ΟΗΕ.

Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν πάντα εκπρόσωποι των χωρών που απαρτίζουν τη δεδομένη χρονική περίοδο το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ορισμένες είχαν δηλώσει ανοιχτά ότι στηρίζουν το παλαιστινιακό αίτημα (Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία, Ν. Αφρική, Λίβανος), κάποιες άλλες είχαν εμφανιστεί να διάκεινται θετικά (Γκαμπόν, Νιγηρία), τέσσερις άλλες χώρες είχαν δηλώσει ότι θ' απέχουν (Γαλλία, Βρετανία, Βοσνία, Κολομβία), δύο άλλες χώρες ταλαντεύονταν ανάμεσα στην αρνητική γνωμοδότηση και στην αποχή (Γερμανία, Πορτογαλία) και οι ΗΠΑ είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν το αίτημα.

Μετά από μια σύντομη πρώτη, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο προεδρεύων Πορτογάλος αντιπρόσωπος δήλωσε λακωνικά ότι «θα επαναληφθεί η συνεδρίαση για να εξεταστούν τρόποι αντιμετώπισης του θέματος». Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ τόνισε ότι «η παλαιστινιακή πλευρά προετοιμάζει τη δική της αντίδραση, διαβουλευόμενη με αραβικές χώρες και με όσους στηρίζουν το αίτημά της». Ο Ριάντ Μανσούρ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, κατέστησε, όμως, σαφές ότι οι Παλαιστίνιοι θα επιμείνουν στο βασικό τους στόχο και δε θα περιμένουν πολύ χρονικά.