Ανησυχούν από τους αγώνες των εργαζομένων
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011

Γρηγοριάδης Κώστας

Δε κρύβουν την αγωνία τους οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης, μπροστά στις αντιδράσεις και αντιστάσεις των εργαζομένων στην προσπάθεια που θα επιχειρήσει και η νέα κυβέρνηση για να επιβάλλει τα βάρβαρα μέτρα που απορρέουν και από τη συμφωνία της 26ης Οκτώβρη. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos» η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη υποστήριξε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να πάρει υπόψη της την κατάσταση του κόσμου, διαφορετικά «...διακινδυνεύουμε μία κοινωνική έκρηξη. Είναι ένας κίνδυνος πολύ υψηλός, τον οποίο πρέπει να αποφύγουμε με κάθε κόστος».

Αναλύοντας «Ποια μορφή θα μπορούσε να πάρει μία κοινωνική έκρηξη;» η Λ. Κατσέλη σημείωσε: «Η πρώτη αντίδραση θα μπορούσε να είναι η απόφαση να μην πληρωθούν φόροι. Πολλές οικογένειες λαμβάνουν αυτήν την περίοδο ειδοποίηση για την έκτακτη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας που κυμαίνεται κατά μέσο όρο πάνω από 700 ευρώ. Κάποιοι μπορεί να μην έχουν τα χρήματα αυτά. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές στους μισθούς τους. Πολλοί μικροί επιχειρηματίες έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους. Η ύφεση είναι βαθιά. Η ανεργία ξεπερνά ήδη το 17%. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος απεργιών, είτε αυτές φαίνονται είτε γίνονται με καλυμμένο τρόπο»...

Να λοιπόν τι πραγματικά ανησυχεί τους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος: Η ανυπακοή του λαού στα χαράτσια που του επιβάλλουν, η οργανωμένη άρνηση πληρωμών, αλλά και οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Και η ομολογία αυτή είναι ένας πρόσθετος ακόμα λόγος, οι εργαζόμενοι να μεγαλώσουν τις ανησυχίες τους, ενισχύοντας τον αγώνα τους ενάντια στα χαράτσια, κλιμακώνοντας την πάλη τους με νέες απεργίες, αμφισβητώντας και αντιπαλεύοντας σε όλο το εύρος της την αντιλαϊκή πολιτική με κάθε μέσο και τρόπο.