ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στρατηγική επιλογή η συμμαχία με ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ.

Στήριξη με κάθε μέσο στο αντιλαϊκό έργο της συγκυβέρνησης δηλώνουν στελέχη του κόμματος

Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2011

Η ΝΔ συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑ.Ο.Σ. για να σωθεί η πλουτοκρατία. Ο λαϊκός κόσμος που ψήφιζε τα αστικά κόμματα πρέπει να τους γυρίσει οριστικά την πλάτη
Η συμμετοχή στη συμμαχική κυβέρνηση του κεφαλαίου και η ουσιαστική στήριξη των προωθούμενων αντιλαϊκών μέτρων αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιλογή για την ηγεσία της ΝΔ, η οποία την ίδια στιγμή επιχειρεί να ελέγξει τις αναταράξεις που έχουν προκληθεί στο εσωτερικό του κόμματος, μετά την κατάρρευση της αντιμνημονιακής δημαγωγίας. Επιδίωξη της ηγεσίας της ΝΔ είναι η συμμετοχή στην κυβέρνηση συνεργασίας να γίνει με συντεταγμένο τρόπο, ώστε να αναδειχθεί και ενισχυθεί σταδιακά ο πρωταγωνιστικός της ρόλος στο μαύρο μέτωπο και να αποκομίσει, όπως προσδοκά, πολιτικά οφέλη από την κυβέρνηση συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Α. Σαμαράς ολοένα και πιο καθαρά διαμηνύει ότι η ΝΔ θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τη συγκυβέρνηση και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πτοηθεί από εσωκομματικές αντιδράσεις ή λόγω του πολιτικού κόστους από την εγκατάλειψη μέρους των μέχρι πρότινος ψηφοφόρων. «Πρέπει να διακρίνουμε την ειλικρινή, ουσιαστική στήριξη που πρέπει να παρέχουμε στην κυβέρνηση - μακριά από σκιαμαχίες και από τεχνικά εμπόδια ή βάζοντας ψηλά τον πήχη στην κυβέρνηση - από το πώς θα λειτουργήσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες», τόνισε χαρακτηριστικά (στον «Αθήνα 9,84») ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι «δεν αμφισβητούμε τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, τα μέτρα που είναι νόμοι του κράτους», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ψήφισης νέων μέτρων, ανάλογα με τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Ξεκάθαρο δείγμα γραφής της στήριξης που προσφέρει προκειμένου να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα είναι η πρόταση που έκανε χτες η τομεάρχης Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη να σταματήσουν οι διαδηλώσεις για επτά βδομάδες! «Πρότεινα να συνάψουμε ένα μορατόριουμ, στη βάση του οποίου μετά την 17η Νοέμβρη και για επτά εβδομάδες θα συμφωνήσουμε στον εξορθολογισμό των διαδηλώσεων, που "νεκρώνουν" την πρωτεύουσα», είπε από το βήμα της Βουλής.

Διαχρονικά ένθερμος υποστηρικτής της συγκυβέρνησης ο υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος ομολόγησε χτες (στον ΑΝΤ1) ότι «όπως εξελίχθηκαν οι καταστάσεις, βιώνουμε έναν ιδιότυπο πόλεμο και σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, οι πολιτικές δυνάμεις ενώνονται, η τάξη (σ.σ. εννοεί προφανώς την αστική) ενώνεται».

Στο φόντο των αναταράξεων που προκλήθηκαν με τη διαγραφή του βουλευτή Σ. Χατζηγάκη, συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν τώρα ότι δε θα υπάρξουν παρενέργειες από τη διαγραφή του Π. Καμμένου, που τη θεωρούσαν δεδομένη στην περίπτωση που δε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνεργασίας, κατά την αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή. Ο βουλευτής της ΝΔ, μετά τη χτεσινή ομιλία του στη Βουλή, όπου δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την τρικομματική κυβέρνηση, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ για να του δηλώσει ότι τον στηρίζει, αλλά θα ψηφίσει «όχι», γιατί, όπως είπε, δεν μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με τη συνείδησή του.

Τέλος, ενστάσεις για τη διαγραφή Χατζηγάκη φέρονται να εκφράζουν βουλευτές από τη λεγόμενη «ομάδα των πέντε» (Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Ευ. Αντώναρος, Κυρ. Μητσοτάκης).