ΧΙΛΗ
Εργαζόμενοι και φοιτητές στο δρόμο του αγώνα
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011

Φοιτητές στη Χιλή επευφημούνται από οικοδόμους. Νεολαία και εργατική τάξη μαζί
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

«Καζάνι που βράζει» είναι η Χιλή, που ναι μεν «χορεύει» πάνω από έξι μήνες στο ρυθμό του φοιτητικού κινήματος που απαιτεί δημόσια δωρεάν και ποιοτική Παιδεία, εντούτοις και οι εργαζόμενοι βρίσκονται συχνά σε κινητοποιήσεις. Χτες ήταν η σειρά των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα να πάρουν τη σκυτάλη του αγώνα από τους ανθρακωρύχους και τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας. Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Εθνικής Ενωσης Δημοσίων Υπαλλήλων (ANEF) απαιτώντας αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, εργασιακή ασφάλεια και αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους καθώς η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ANEF, Ραούλ ντε λα Πουέντε, εμμένει στη θέση της για αύξηση μόλις 4,5% που απέχει πολύ από το 9,8% που απαιτούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς θεωρούν ότι η αύξηση αυτή είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση του συνεχώς αυξανόμενου κόστους ζωής που οδηγούν τους εργαζομένους στην γκιλοτίνα του χρέους και των δανείων προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο Ντε λα Πουέντε, αποτελεί αναγκαιότητα η εξασφάλιση της εργασιακής ασφάλειας, καθώς ήδη, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν «μαύρες λίστες» με εργαζομένους προς απόλυση, που εκτός του ότι είναι άδικες παραβιάζουν ακόμη και αυτή την υφιστάμενη στρεβλή εργατική νομοθεσία, καθώς περιλαμβάνουν ακόμη και άτομα με άδεια μητρότητας ή για ιατρικούς λόγους.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται η μεγάλη κινητοποίηση των φοιτητών στη Χιλή, η οποία σημειωτέον δεν έχει λάβει άδεια, παρά το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί εδώ και ημέρες, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η καταστολή θα είναι πολύ άγρια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι κινητοποιήσεις στη Χιλή θα έχουν τη συμπαράσταση φοιτητών από πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, καθώς θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα διαδηλώσεις σε πολλές χώρες της περιοχής.

Η στάση της κυβέρνησης του αντιδραστικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα δεν είναι άσχετη από τις εξελίξεις. Ειδικά μετά την απόρριψη εκ μέρους των φοιτητών, τόσο της πρότασης της κυβέρνησης, για την κάλυψη των διδάκτρων για το 60% των φοιτητών που φοιτούν σε δημόσια πανεπιστήμια, όσο και της αντίστοιχης της αντιπολίτευσης, που προβλέπει την κάλυψη των διδάκτρων για το 70% για το σύνολο των φοιτητών (ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστημίων). Παράλληλα η Βουλή των Αντιπροσώπων προχώρησε στην απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού για την Παιδεία με ψήφους 54 υπέρ και 58 κατά. Το σχέδιο κρίθηκε ως «αρνητικό» επειδή δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των πολιτών (και όχι των «καταναλωτών») που απαιτούν δημόσια και ποιοτική Παιδεία, καθώς και αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, ώστε να μπορέσει να ενσωματωθεί στον Προϋπολογισμό του 2012.