ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προσφέρουν 4,6 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις με πρόσχημα την ανεργία
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2011

Νέα προγράμματα ύψους 1,3 δισ. ευρώ ενίσχυσης της μεγαλοεργοδοσίας με πρόσχημα την ανεργία ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εργασίας, φτάνοντας το συνολικό ποσό που θα ενθυλακωθούν μέσα από αυτά τα προγράμματα στα 4,6 δισ. ευρώ.

Στα νέα 12 προγράμματα περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας ύψους 188 εκατ. ευρώ για πεντάμηνη απασχόληση 57.000 ανέργων, οι οποίοι με 625 ευρώ, αφού ανακυκλωθούν, θα καταλήξουν και πάλι στις ουρές της ανεργίας.

Αυτό που στην πραγματικότητα άφησαν τόσα χρόνια και αφήνουν πίσω τους αυτά τα προγράμματα - πέρα από την οικονομική ενίσχυση του κεφαλαίου - είναι η υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αφού η συντριπτική πλειοψηφία τους προβλέπει αμοιβές και δικαιώματα πολύ χειρότερα απ' αυτά που ισχύουν.

Ανάλογης στόχευσης είναι και αντίστοιχα προγράμματα κατάρτισης στα οποία οι επιχειρήσεις «μπαίνουν» για να αποκτήσουν φθηνό εργατικό δυναμικό, υπό το πέπλο της «κατάρτισης». Τέτοια είναι και η περίπτωση που πρόσφατα κατήγγειλε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, όπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας πάνω από τριάντα άνεργοι συμμετέχουν σε προγράμματα που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ με ιδιωτικά (!) εκπαιδευτήρια, όμως αντί να εκπαιδεύονται, όπως το πρόγραμμα ορίζει, υποχρεώνονται να δουλεύουν κανονικά σε οποιοδήποτε πόστο η εργοδοσία έχει ανάγκη και ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους μέσα στο ξενοδοχείο, για να καλύψουν κενά, εξαιτίας της συρρίκνωσης του προσωπικού, και μάλιστα τζάμπα, αφού οι συμμετέχοντες επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ με 4,40 ευρώ μεικτά την ώρα!

Αυτή η πολιτική έχει ανοίξει τόσο πολύ την όρεξη της εργοδοσίας, που πολλά από τα προγράμματα δεν τους αρκούν. Ετσι, σύμφωνα με την ενημέρωση του διοικητή του ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα εργασιακής εμπειρίας που προέβλεπε αμοιβές στους νέους μέχρι 24 ετών με το 70% της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, καλύφθηκε μόνο κατά 5%. Πράγματι, τη στιγμή που πολλοί εργοδότες μπορούν να έχουν στη δούλεψή τους ανασφάλιστους, με αμοιβές κάτω από τις συμβάσεις, πολλές φορές απλήρωτους για μήνες, δεν έχουν κανένα λόγο να προσφύγουν σε τέτοια προγράμματα.

Πάντως το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να κάνει πιο ελκυστικά τέτοια προγράμματα για τις μεγάλες επιχειρήσεις προσανατολίζεται να αυξήσει το πλαφόν επιδότησης από τα 200.000 ευρώ στα 500.000 ανά επιχείρηση, ενισχύοντας και με αυτό τον τρόπο τους μεγάλους ομίλους.

Να ενισχυθούν οι άνεργοι και όχι οι επιχειρήσεις

Για τα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε και τη Βουλή. Παρεμβαίνοντας στην ενημέρωση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι με τα διάφορα προγράμματα που εξαγγέλλονται, αυτοί που πληρώνουν τη νύφη είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Εδώ και χρόνια οι λογικές αυτών των προγραμμάτων είναι να σπρώχνονται δισ. ευρώ προς το κεφάλαιο και τους εργοδότες και την ίδια στιγμή να αυξάνουν τα ποσοστά των ανέργων.

Καταλήγοντας τόνισε ότι για να επιβιώσουν οι άνεργοι πρέπει να έχουν επίδομα που να ανταποκρίνεται στο 80% του βασικού μισθού που διεκδικούν τα ταξικά συνδικάτα και να απαλλαγούν από οποιοδήποτε χαράτσι ή δανειακή υποχρέωση. Τους κάλεσε δε να δώσουν απάντηση στις προκλητικές πολιτικές της συγκυβέρνησης παίρνοντας μέρος στην απεργία της 1ης Δεκέμβρη μαζί με το ΠΑΜΕ.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει δυσκολία να βρει λεφτά για τις επιχειρήσεις, το υπουργείο Εργασίας με νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις θα προχωρήσει σε νέα μόνιμη μείωση, αφαιρώντας από τους συνταξιούχους 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.