ΟΑΕΔ
Ιδιωτικοποίηση με πρόσχημα τα «νέα δεδομένα»

Την επιμονή της κυβέρνησης στις αντιδραστικές αλλαγές επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εργασίας στη Βουλή, απαντώντας σε Ερώτηση του Αντ. Σκυλλάκου, ενώ σε όλη τη χώρα οξύνονται οι αντιδράσεις υπαλλήλων, καθηγητών και μαθητών

Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001

Με το πρόσχημα «των νέων δεδομένων που δημιουργούνται στην αγορά εργασίας», ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαπας, δικαιολόγησε την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου.

Ο υφυπουργός είπε ότι χρειάζεται για τον ΟΑΕΔ «κάτι διαφορετικό, κάτι πολύ πιο αποτελεσματικό και θα έλεγα και κάτι ανταγωνιστικό». Ανέφερε ότι θα ιδρυθούν τρεις θυγατρικές στον ΟΑΕΔ, η πρώτη για την εξατομικευμένη παρέμβαση για τον κάθε άνεργο, η δεύτερη για τον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης και η τρίτη για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να θιγούν σε τίποτα. Για να διαφημίσει δε, το σχέδιό του επικαλέστηκε τη στήριξη του παρέχει σε αυτό η ΓΣΕΕ.

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι «οι πάντες στον ΟΑΕΔ, εκπαιδευτικοί, έκτακτοι και μόνιμοι» κάνουν κινητοποιήσεις με ποσοστό επιτυχίας έως και 100%. «Και ξέρετε ποιοι έχουν πλειοψηφία σε αυτά τα συνδικάτα» είπε, ενώ σχολιάζοντας τη σύμφωνη γνώμη της ΓΣΕΕ είπε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει κάτι σε βάρος των κατακτήσεων των εργαζομένων που να μη βρήκε τη συναίνεσή της.

Με τις τρεις θυγατρικές ανώνυμες εταιρίες, είπε ο βουλευτής, υπονομεύεται και αποδυναμώνεται ο κύριος κορμός του ΟΑΕΔ, κάτι που είναι προς το συμφέρον και της εργοδοσίας αλλά ταυτόχρονα διευκολύνει και τα διάφορα ανταγωνιστικά προς τον ΟΑΕΔ ιδιωτικά γραφεία. Με τις εταιρίες αυτές, συνέχισε, ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης και δεν αποκλείεται αύριο να μπουν και ιδιωτικά κεφάλαια μέσα με κριτήριο λειτουργίας το κέρδος.

Εάν επιθυμούσατε πραγματικά εκσυγχρονισμό, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, θα μπορούσατε να τον κάνετε χωρίς να δημιουργείτε ανώνυμη εταιρία και να ξεφεύγετε έτσι από το δημόσιο λογιστικό και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Θα έπρεπε, είπε, να χρηματοδοτήσετε τον ΟΑΕΔ ως δημόσιο ενιαίο φορέα που να παίζει κοινωνικό ρόλο.

Οξύνονται οι αντιδράσεις

Στο «πόδι» βρίσκονται μαθητές και καθηγητές σε σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ σε πολλές περιοχές της χώρας, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.

Στην Πτολεμαΐδα, οι μαθητές και καθηγητές των Κέντρων Τεχνικής Κατάρτισης (ΚΕ.ΤΕ.Κ) προχώρησαν σε αποχή από τα μαθήματά τους και κατέλαβαν το σχολείο τους για λίγη ώρα. Συγχρόνως συντονίζονται με μαθητές των αντίστοιχων σχολών της Φλώρινας και της Κοζάνης, προκειμένου να ενταθούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους.

Στα Γιάννενα, με απόφαση της συνέλευσής τους, οι μαθητές χτες προχώρησαν σε κατάληψη της σχολής τους. Στο πλευρό των μαθητών βρίσκονται και οι καθηγητές τους, οι οποίοι επίσης βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για το ίδιο θέμα. Οι μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την πλήρη δικαίωσή τους.

Στην Ηλεία οι μαθητές βρίσκονται από προχτές σε κατάληψη της σχολής τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με κατάληψη διαρκείας και άλλες πρωτοβουλίες.

Οι μαθητές διεκδικούν να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΑΕΔ, να διατηρηθεί ο Δημόσιος και Ενιαίος χαρακτήρας του, απαιτούν άμεση αύξηση των δαπανών για τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να καλυφτούν οι μεγάλες ανάγκες.