ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Απάνθρωπες μεθοδεύσεις κατά των προσφύγων

Χορήγηση ασύλου με το σταγονόμετρο, χιλιάδες απελάσεις, ασφυκτικές προθεσμίες και εσπευσμένες διαδικασίες, που είναι πρακτικά αδύνατο να τις τηρήσουν όσοι μετανάστες επιζητούν «νομιμοποίηση»

Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2011

Σε απάνθρωπες μεθοδεύσεις κατά μεταναστών και προσφύγων προχωρά το τελευταίο διάστημα η ΕΛ.ΑΣ. υλοποιώντας την αντιδραστική - αντιμεταναστευτική πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ. Σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καλούνται άρον - άρον οι μετανάστες κάτοχοι «ροζ» κάρτας (αιτούντες άσυλο), που έχει λήξει από τον Ιούνη του 2009, να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες παραλαβής και εξέτασης αιτημάτων ασύλου (π.χ., Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στην Π. Ράλλη) μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη για να την ανανεώσουν. Σε περίπτωση που δεν προσέλθουν μέσα στη συγκεκριμένη ολιγοήμερη προθεσμία, η εξέταση του αιτήματός τους θα διακοπεί και θα μπει στο αρχείο.

Εξάλλου, πρόσφυγες αιτούντες άσυλο και συνδικάτα που αναπτύσσουν δράση με μετανάστες και πρόσφυγες πρέπει να έχουν υπόψη ότι (σύμφωνα με καταγγελία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες) παρατηρείται τελευταία το φαινόμενο να συλλαμβάνονται στο κέντρο της Αθήνας κάτοχοι «ροζ» κάρτας και να οδηγούνται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, όπου εξαναγκάζονται να υποβληθούν σε εσπευσμένες, συνοπτικές και χωρίς προετοιμασία συνεντεύξεις, από την οποία κρίνεται το αίτημά τους για άσυλο.

Γνώστες του θέματος σημειώνουν ότι πρόκειται για διαδικασία εντελώς παράνομη, ακόμη και με την ισχύουσα αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική νομιμότητα. Επίσης, συμβουλεύουν τους αιτούντες άσυλο που εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία και θα κάνουν χρήση της προθεσμίας μέχρι 5 Δεκέμβρη, οπωσδήποτε να βρίσκονται σε επαφή με τη Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα, τις Λαϊκές Επιτροπές κ.λπ., ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης των δικαιωμάτων τους.

Χορήγηση ασύλου με το σταγονόμετρο

Αλλωστε, η Διεύθυνση Αλλοδαπών, γενικά η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά το τελευταίο διάστημα σε συνεχείς εκδιώξεις προσφύγων. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά από σχετική Ερώτηση των συγκυβερνούντων βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ., το πρώτο 10μηνο του 2011 απελάθηκαν συνολικά 7.951 λαθρομετανάστες κατόπιν σχετικών διοικητικών και δικαστικών αποφάσεων απέλασης. Επιπροσθέτως, τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για αιτήσεις ασύλου το πρώτο 9μηνο του 2011 επιβεβαιώνουν ότι η χορήγησή του γίνεται με το σταγονόμετρο: