ΣΥΡΙΑ
Ενεργότερο ρόλο αναλαμβάνει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός
Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2011

Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σε συνάντηση με τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας στη Γενεύη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.-

Εντός της ημέρας αναμένεται να επιστρέψει στη συριακή πρωτεύουσα ο Αμερικανός πρέσβης Ρόμπερτ Φορντ, που είχε αποχωρήσει στις 24 Οκτώβρη μετά από δύο επιθέσεις που δέχτηκε η αμερικανική πρεσβεία από οπαδούς της συριακής ηγεσίας που εξαγριώθηκαν από την ανοιχτή υποστήριξη του Φορντ προς τις όποιες αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Η είδηση της επιστροφής του Φορντ δεν ανακοινώθηκε επισήμως, αλλά διέρρευσε από αξιωματούχο της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος απροκάλυπτα σημείωνε ότι «κρίθηκε αναγκαία η παρουσία του στη Δαμασκό προκειμένου να προωθηθούν οι στόχοι της αμερικανικής διπλωματίας».

Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, όμως, δεν αρκείται μόνο σε αυτό. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε χτες συνάντηση με αντιπροσωπεία του αντικαθεστωτικού «Εθνικού Συμβουλίου», που στήθηκε υπό την πίεση και την αιγίδα της Τουρκίας, περιλαμβάνοντας κυρίως δυνάμεις προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Η συνάντηση έγινε στη Γενεύη και είναι η πρώτη ανάμεσα στο Συμβούλιο και σε τόσο υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο. Η Κλίντον υποστήριξε ότι «η ανατροπή του Ασαντ δεν είναι τόσο σημαντική όσο είναι η δημοκρατική μετάβαση της χώρας», επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του Λευκού Οίκου περί καταγγελίας της «κρατικής καταστολής», αλλά αποφεύγοντας επισταμένα να κάνει άλλη αναφορά στη συριακή ηγεσία.

Στη Δαμασκό ανακοινώθηκε ότι θα επιστρέψει εντός των επομένων ημερών και ο Γάλλος πρέσβης Ερίκ Σεβαλιέ, ο οποίος είχε ανακληθεί υποτίθεται για διαβουλεύσεις στο Παρίσι στις 16 Νοέμβρη όταν έγινε στόχος και η γαλλική πρεσβεία, εξαιτίας της παρουσίας του Σεβαλιέ στο πλευρό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Εντός Συρίας, στο μεταξύ, νέες μάχες μεταξύ ενόπλων και στρατού σημειώθηκαν, χτες, στην περιοχή Ντάελ, στην Ντεράα, όπως υποστήριζαν αντικαθεστωτικές πηγές χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Την πληροφορία δεν επιβεβαίωσαν οι συριακές αρχές. Το επίσημο πρακτορείο SANA ανέφερε, χτες, ότι αποκρούστηκε απόπειρα εισόδου στο συριακό έδαφος από τα τουρκικά σύνορα 35 «ενόπλων τρομοκρατών».