ΠΑΤΡΑ
Πρωτοβουλία για δημοκρατική συσπείρωση
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001

Επιτροπή πρωτοβουλίας, με στόχο τη δημιουργία κίνησης για την υπεράσπιση των δημοκρατικών - λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, συγκροτήθηκε χτες στην Πάτρα. Στη διακήρυξή της υπογραμμίζει ότι η δραστηριότητά της θα επικεντρωθεί σε πέντε σημαντικές ενότητες. Η πρώτη αφορά στα ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των αντιδημοκρατικών νομοθετικών αλλαγών που ετοιμάζονται, με στόχο την πάταξη της λεγόμενης τρομοκρατίας. Η δεύτερη αφορά στο πλέγμα των αντιδραστικών νόμων και των πρακτικών και την ένταση της καταστολής. Η τρίτη ενότητα δραστηριοτήτων αφορά στη δημοκρατία στους εργασιακούς χώρους, ενώ η τέταρτη σχετίζεται με τη φαλκίδευση του δικαιώματος στην πληροφόρηση από τα μεγάλα συμφέροντα. Η πέμπτη ενότητα αναφέρεται στο απαράδεκτο καθεστώς που υπάρχει σήμερα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο ΕΚ της Πάτρας, εκφράστηκε από όλους τους ομιλητές πως στόχος της κίνησης θα είναι η ανάπτυξη του κινήματος για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού. Τονίστηκε δε, η επιτακτική ανάγκη της συσπείρωσης γύρω από την επιτροπή, τώρα που ο τρομονόμος βρίσκεται προ των πυλών...

Ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, γραμματέας Επιτροπής Ειρήνης, σημείωσε πως «η έξαρση του αυταρχισμού από τη μεριά της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της ανόδου των λαϊκών αγώνων και της έντασης της ταξικής πάλης. Τελευταία, έχουμε διώξεις σε αγρότες, μαθητές, εργαζόμενους, στο φιλειρηνικό κίνημα. Οποιος βγαίνει αγωνιστικά να διεκδικήσει τα δικαιώματά του αντιμετωπίζει με ευθύνη της κυβέρνησης τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και δικαστικές διώξεις».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Βασίλης Ασπρούλιας, δικηγόρος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η μεθόδευση του τρομονόμου έχει σχέση με την πάταξη του αγωνιζόμενου λαού και όχι την τρομοκρατία που επικαλείται η κυβέρνηση. Στόχος της κίνησης είναι να αναδείξει τα ευαίσθητα προβλήματα, να παίρνει θέση σε αυτά και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις τέτοιες που θα υπερασπίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού».

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Γιάννης Καρβούνης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, που τόνισε πως «η νέα τάξη πραγμάτων και η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση έχουν δημιουργήσει τεράστιες αντιθέσεις στο κοινωνικό σύνολο, με αποτέλεσμα την όξυνση των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων ».

Τέλος, ο Κώστας Κέρκουλας, μέλος της Συντονιστικής επιτροπής Αγροτών Αιγίου, επισήμανε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη συσπείρωσης γύρω από αυτή την Επιτροπή Πρωτοβουλίας, αφού ο τρομονόμος που ετοιμάζεται, με πρόσχημα την τρομοκρατία, θα εξαπολύσει άγριο κυνήγι σε αυτούς που αγωνίζονται και στους συνδικαλιστές.

Ονόματα επιτροπής για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο νομό Αχαΐας:

1) Γιώργος Αμπατζής, δικηγόρος, μέλος Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας

2) Θάνος Αμπατζής, δικηγόρος

3) Ανδρέας Αντωνόπουλος, μέλος ΔΣ του ΕΚΠ και πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων

4) Βασίλης Ασπρούλιας, δικηγόρος και πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης

5) Κώστας Βγενόπουλος του Ιωάννη, δικηγόρος

6) Γιάννης Γεωργιτσόπουλος, δικηγόρος

7) Γιάννης Καρβούνης, δικηγόρος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου

8) Φώτης Κατσικαρώνης, μέλος ΔΣ του ΕΚΠ και πρόεδρος σωματείου «3Ε»

9) Κώστας Κερκουλάς, μέλος Συντονιστικής Αγροτών Αιγίου

10) Γιώργος Κουκούλης, δικηγόρος

11) Νίκος Ματσώκης, πανεπιστημιακός

12) Σπύρος Μπουρδανιώτης, δικηγόρος

13) Διονύσης Πλέσσας, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων Αραξου

14) Γιώργης Πολυχρονόπουλος, δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας

15) Νίκος Ραβαζούλας, δικηγόρος και γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας

16) Τέτη Τζαμαλούκα, δικηγόρος

17) Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, γραμματέας Επιτροπής Ειρήνης.