ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνομιλίες, γύρος δεύτερος

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κολομβίας Αντρές Παστράνα και του ηγέτη των FARC-EP, Μανουέλ Μαρουλάντα

Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΛΟΣ ΠΟΣΟΣ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ-

Associated Press

Αντρές Παστράνα και Μανουέλ Μαρουλάντα συνέχισαν χτες τις συνομιλίες
«Η νέα ώρα μηδέν για την Κολομβία», σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα της χώρας «Ελ Εσπεκταδόρ», δεν είναι άλλη από τις συνομιλίες που συνεχίστηκαν χτες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και κυρίως από την έκβαση αυτών, μεταξύ του Προέδρου της χώρας, Αντρές Παστράνα και του ηγέτη των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας» -(FARC-EP), Μανουέλ Μαρουλάντα.

Στενοί προεδρικοί συνεργάτες σε δηλώσεις προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, τόνισαν ότι η απόφαση του Παστράνα, να παραμείνει για μια ακόμη μέρα και κατά συνέπεια να διανυκτερεύσει εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που τον έλεγχο έχουν οι αντάρτες, ήταν μια «χειρονομία καλής θέληση εκ μέρους της κολομβιανής κυβέρνησης, αλλά και του ιδίου προσωπικά, ώστε να εξευρεθεί κάποια λύση και να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά κυρίως να υπάρξει σύγκλιση τέτοια που να επιτρέψει τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου».

Χτες το πρωί, ο ίδιος ο Παστράνα προσερχόμενος στις συνομιλίες για δεύτερο 24ωρο, δήλωσε προς τα τοπικά μέσα που καλύπτουν τις συναντήσεις ότι οι προχτεσινές 8ωρες συνομιλίες με τον ηγέτη των FARC-EP ήταν εξαιρετικά «αποδοτικές» γι' αυτό αποφάσισε την παραμονή του και ότι προσέρχεται για το δεύτερο γύρο με αισιοδοξία. «Ολα θα κυλήσουν ομαλά. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο 46χρονος κεντροδεξιός πρόεδρος της Κολομβίας, αλλά μέχρι στιγμής ουδεμία πληροφορία δεν έχει διαρρεύσει όσον αφορά την πρόοδο των προσπαθειών αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας ή ακόμη και για αυτή, καθεαυτή την ατζέντα των διαβουλεύσεων με τον Μανουέλ Μαρουλάντα των συνομιλιών τους. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Παστράνα θα επέστρεφε αυθημερόν στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, προσδοκώντας από τις εξελισσόμενες διαβουλεύσεις ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, που θα ήταν ικανό να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κολομβιανής κοινής γνώμης στην κυβέρνησή του.

Ανάλογο κλίμα επικρατούσε και από την πλευρά του Μανουέλ Μαρουλάντα, που ηγείται των «Επαναστατικών Ενοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας», ο οποίος σε ανάλογες δηλώσεις προς τα μέσα δήλωσε ότι είναι «πολύ ευχαριστημένος» από τις συναντήσεις και τις συνομιλίες, οι οποίες γίνονται στην πόλη Λος Πόσος, στη νότια Κολομβία σε μία «αποστρατιωτικοποιημένη» περιοχή έκτασης 42.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Πάντως, η ακριβής τοποθεσία δεν ανακοινώθηκε για λόγους ασφάλειας. Υπενθυμίζεται ότι είναι ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών των δύο πλευρών μέσα στα τελευταία δύο χρόνια. Η αναμέτρηση ανταρτικών και ένοπλων δυνάμεων στην Κολομβία διαρκεί 37 χρόνια και μόνον τα 10 τελευταία έχουν χαθεί εξαιτίας της 35.000 ζωές...