ΙΤΑΛΙΑ
Λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στη λιτότητα
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2011

Από την κινητοποίηση στη Ρώμη
ΡΩΜΗ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες στάσεις εργασίας στην Ιταλία αντιδρώντας στην αντιλαϊκή λαίλαπα που εξαπολύει η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι με αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αυξάνοντας τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης καθώς και τα απαιτούμενα χρόνια εισφορών, «παγώνοντας» τις συντάξεις από 936 ευρώ και άνω, αυξάνοντας το ΦΠΑ από 21% σε 23%, επιβάλλοντας φόρο ακινήτων κ.ά.

Οι εργαζόμενοι απέδειξαν ότι έχουν διάθεση για αγώνα, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες των συμβιβασμένων ηγεσιών των μεγαλύτερων συνδικάτων «Cgil», «Cisl» και «Uil», που αντί για απεργία κήρυξαν 3ωρη στάση εργασίας και στη λογική του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου», δηλαδή της ταξικής συνεργασίας που υπηρετούν χρόνια, δηλώνουν έτοιμες να ζητήσουν «τις απαραίτητες αλλαγές» σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα της λιτότητας που έχει αποφασιστεί. Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν τόσο στη Ρώμη όσο και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας (Φλωρεντία, Μπολόνια, Γένοβα κ.ά.).

Στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση πήραν μέρος οι μεταλλεργάτες και οι εργαζόμενοι της αυτοκινητοβιομηχανίας «Fiat» με 8ωρη στάση εργασίας, καθώς και οι εργαζόμενοι στην όπερα «La Scala» του Μιλάνου. Για την Πέμπτη και την Παρασκευή έχουν αποφασιστεί στάσεις εργασίας από τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς, οι τραπεζικοί υπάλληλοι θα απεργήσουν την Παρασκευή, ενώ άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι σχεδιάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 19 του Δεκέμβρη.