Ακόμα και 1,5 εκατομμύριο μπορεί να φτάνουν οι νεκροί πολίτες συνέπεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου
Κατέβηκε, χτες, η αμερικανική σημαία από τις στρατιωτικές βάσεις στη Βαγδάτη σε μια τελετή «επίσημης» λήξης του πολέμου στο Ιράκ, που άρχισε με την εισβολή των ΗΠΑ και των πρόθυμων συμμάχων τους το Μάρτη του 2003, για να μετεξελιχθεί γρήγορα σε ένα από τα μεγαλύτερα αιματοκυλίσματα. Στην τελετή παρευρέθηκε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, ο οποίος υποστήριξε ότι το αμερικανικό εγχείρημα «οδήγησε το Ιράκ σε μια εποχή ευκαιριών» και «άξιζε το αίμα που χύθηκε από όλους και τα χρήματα που σπαταλήθηκαν» γι' αυτό και οι Αμερικανοί στρατιώτες «θα πρέπει να αποχωρήσουν με το κεφάλι ψηλά από περηφάνια».
Οι δηλώσεις Πανέτα είναι ανάλογου ύφους με αυτές του Ομπάμα, πριν από ένα 24ωρο, ο οποίος υπεραμύνθηκε της επίθεσης και χαρακτήρισε την αποχώρηση «στιγμή επιτυχίας» στην προσπάθεια «να υπάρξει ένα Ιράκ σταθερό και κυρίαρχο και αυτό αφήνουν πίσω τους τα αμερικανικά στρατεύματα». Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Ομπάμα ότι θέτει σε κίνδυνο το Ιράκ αποσύροντας τα στρατεύματα, αλλά δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 75% των Αμερικανών είναι υπέρ.
Φυσικά, κανείς δεν αναφέρθηκε στα ψέμματα περί ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, που ουδέποτε επαληθεύτηκαν, ούτε στο τι αφήνει πίσω του ο αμερικανικός στρατός. Αφήνει 104.000 - 223.000 νεκρούς Ιρακινούς πολίτες με βάση τις υπάρχουσες μετρήσεις σε νοσοκομεία και νεκροτομεία, αριθμό που η ιατρική επιθεώρηση «Lancet» ανεβάζει σε 1.455.590, κατ' εκτίμηση. Πέντε εκατομμύρια Ιρακινοί έγιναν πρόσφυγες και ακόμη και σήμερα λόγω ελλείψεων υποδομών (που καταστράφηκαν με τον πόλεμο) τουλάχιστον το 25% των παιδιών είναι υποσιτισμένα, ενώ μόνο 1 στα 3 παιδιά έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Παράλληλα, 4.800 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και σε εκατοντάδες χιλιάδες μετρούνται εκείνοι που τραυματίστηκαν και που είναι ψυχικά άρρωστοι.
Στο Ιράκ, μετά τις 31 Δεκεμβρίου, θα παραμείνουν 200 Αμερικανοί στρατιωτικοί ως σύμβουλοι του ιρακινού στρατού, ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη είναι μακράν η πολυπληθέστερη στον κόσμο με 15.000 άτομα προσωπικό, που προφανώς δεν είναι όλοι διπλωμάτες. Αρκετά από τα στρατεύματα που αποχωρούν, πάντως, δεν εγκαταλείπουν την περιοχή του Περσικού Κόλπου αλλά εγκαθίστανται στα γειτονικά Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σ. Αραβία.