Πλουσιότερο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001

Ερυθρόμορφος κρατήρας με παράσταση χορευτών (46,99 εκ., 470 π.Χ.)
Από τις «πραμάτειες» γνωστών διεθνών οίκων δημοπρασιών, «αλιεύτηκαν» τέσσερα αττικά αγγεία του 6ου και 5ου π.Χ. αιώνα, τα οποία εκτίθενται, ήδη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Πρόκειται για ένα μελανόμορφο και τρία ερυθρόμορφα αγγεία, που προέρχονται από τα αρχαία αττικά εργαστήρια. Τα τρία από αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της αττικής κεραμικής και αγγειογραφίας των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων και προέρχονται από την ιδιωτική συλλογή του δρ. Ελιε Μπορόφσκι, η οποία δημοπρατήθηκε στις 12 Ιουνίου 2000 από τον οίκο «Κρίστις».

Η μία μελανόμορφη υδρία είναι σπάνιας τέχνης και ανήκει σε μια σημαντική ομάδα ζωγράφων του 6ου π.Χ. αι., με τη συμβατική ονομασία «Τυρρηνική Ομάδα». Οι δύο κρατήρες (σκεύος που ανακάτευαν το κρασί με το νερό) είναι χαρακτηριστικά δείγματα αγγείων συμποσίου και η σχετική διακόσμησή τους περιλαμβάνει σκηνές γλεντιού και ερωτικές περιπτύξεις.

Το τέταρτο κομμάτι είναι ένας ερυθρόμορφος κρατήρας που αποκτήθηκε από τον οίκο «Σόθμπις» στις 12 Ιουνίου 2000 και απεικονίζει ένα σπάνιο θέμα, την επιστροφή του Ηφαίστου στον Ολυμπο. Τα τέσσερα νέα εκθέματα του μουσείου είναι δωρεά του ιδρύματος Γουλανδρή.