ΘΡΑΚΗ
«Το μέλλον μας δεν είναι κυάνιο - χρυσός»

Παλλαϊκή αντίδραση στα σχέδια για εργοστάσιο χρυσού, με συγκέντρωση που έγινε την Κυριακή. Νέο συλλαλητήριο, αύριο, Τετάρτη, στην Αλεξανδρούπολη

Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001

Σε κρανίου τόπο μεταβάλλεται ήδη η Χαλκιδική από την TVX. Αυτό θέλουν να αποτρέψουν οι Θρακιώτες
«Αντίσταση και πάλη, όλος ο λαός, το μέλλον μας δεν είναι κυάνιο-χρυσός». Μ' αυτό το σύνθημα-μήνυμα κάτοικοι του Εβρου και της Ροδόπης, μέσα από μία πρωτόγνωρα μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής στα σύνορα των δύο νομών, πάνω στην εθνική οδό, στη διασταύρωση για Πέραμα, δήλωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια για μονάδα χρυσού στην περιοχή. Ενωμένοι και αποφασισμένοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν για ν' αποτρέψουν την καταστροφή του τόπου τους και την καταλήστευση του ορυκτού πλούτου από τις πολυεθνικές εταιρίες που ορέγονται το χρυσάφι και τα άλλα πολύτιμα μεταλλεύματα της Θράκης. Αύριο, Τετάρτη, η σκυτάλη του αγώνα περνάει στον Εβρο, όπου η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, στην οποία συμμετέχουν 45 φορείς του νομού, οργανώνει πανέβριο συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Η προχτεσινή συγκέντρωση ήταν ένα ηχηρό χαστούκι για όσους ελπίζουν πως δημιουργώντας προσκόμματα (βλέπε δημοψήφισμα) ή αδιαφορώντας για τη θέληση του λαού, θα καταφέρουν να στηρίξουν τις μεταλλευτικές επενδύσεις των χρυσοθηρών που έβαλαν στο μάτι και τη Θράκη. Αποτέλεσε τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ, που ετοιμάζεται να εγκρίνει τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να λύσει τα χέρια των εταιριών, ώστε με τη στήριξη των εκσυγχρονιστών «εκποιητών» του εθνικού πλούτου να προχωρήσουν στην υλοποίηση της επένδυσης.

Ομως, οι κάτοικοι απέδειξαν πως είναι διατεθειμένοι να αγωνιστούν με όλα τα μέσα για να αποτρέψουν την καταστροφή του τόπου τους. Οι ίδιοι δήλωσαν πως αν χρειαστεί θα συγκρουστούν, θα φάνε ξύλο, θα πάνε φυλακή, όπως οι συναγωνιστές τους στην Ολυμπιάδα και τις άλλες κοινότητες της Χαλκιδικής, που εδώ και 6 χρόνια συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού της TVX.

Το «παρών» στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας δήλωσαν, είτε με ψηφίσματα συμπαράστασης, είτε με τη φυσική τους παρουσία, δεκάδες φορείς, όπως η Οικολογική Εταιρεία Εβρου, η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, η Ιατρική Σχολή, ο Ιατρικός, ο Φαρμακευτικός και Δικηγορικός Σύλλογος, όλα τα Επιμελητήρια (Τεχνικό, Οικονομικό, Γεωτεχνικό), η ΕΠΟΦΕ, που εκπροσωπεί 65 συλλόγους, η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης, η ΕΛΜΕ, η Ενωση Αθλητικών Σωματείων, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Αλεξανδρούπολης, ο Σύνδεσμος Αλιέων, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων ΝΑ, πρωτοβάθμια σωματεία, όπως των εμποροϋπαλλήλων και των οικοδόμων, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, όλα τα κόμματα και οι βουλευτές.

Στο ερώτημα «ως πότε θα αντέξετε», η απάντηση είναι μία: «Μέχρι να νικήσουμε»! Πεισμένοι γι' αυτό, οι Θρακιώτες απέκλεισαν για μία ώρα την Εγνατία Οδό και διαδήλωναν ασταμάτητα «Οχι στα χρυσωρυχεία, η Θράκη δεν είναι αποικία», «Ούτε μια ουγκιά χρυσάφι σε πολυεθνική, το Πέραμα δεν είναι χαβούζα τοξική», «Ο λαός παλεύει και θα νικήσει, τα χρυσωρυχεία θα καταργήσει».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Ν. Μήτσιου, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ολυμπιάδας, ο οποίος μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς «από τα φυλάκια της Ολυμπιάδας και τους κατοίκους, που αδιάκοπα συνεχίζουν τον αγώνα επί 6 χρόνια». Τη συνεπή στάση του ΚΚΕ, που από την αρχή βρέθηκε στο πλάι των αγωνιζόμενων κατοίκων της Χαλκιδικής, μετέφερε ο Τ. Παπαγεωργίου, και κατέληξε σημειώνοντας: «Είμαστε αδέλφια σε έναν αγώνα για να σώσουμε τον τόπο μας, από τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Μήλο, τη Θράκη μέχρι τη Χαλκιδική». Επίσης, χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Εταιρείας Εβρου, κ. Δεμερίδης, η δημοτική σύμβουλος Σαπών, εκπροσωπώντας τη μειοψηφία, κ. Κιρκινέζι, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής, κ. Κυπριανίδης, ο Σύλλογος Νέων Επιστημόνων Μειονότητας, ο δήμαρχος Αριανών Μεμέτ Χαλίτ, ο πρόεδρος του Γεωργικού Συνεταιρισμού Σαπών, Χ. Καραγιαννίδης, ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Τερζής, βουλευτές και άλλοι πολιτικοί παράγοντες.