ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
Ν' ανακληθεί η προκλητική απόφαση

Η μετατροπή της πλειοψηφίας των κλινών του Νοσοκομείου σε θέσεις Α' και Β' κατηγορίας είναι στη λογική του νομοσχεδίου που ψηφίζεται στη Βουλή και ιδιωτικοποιεί την υγεία, τονίζει το σωματείο

Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα αντιταχθούν σε κάθε προσπάθεια λειτουργίας του Νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια
Την άμεση ανάκληση της προκλητικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα» που μετατρέπει τη μεγάλη πλειοψηφία των κλινών σε θέσεις Α' και Β' κατηγορίας, ζητά με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

Την απόφαση πήρε το ΔΣ του Νοσοκομείου στις 6.2.2001. Ψηφίστηκε από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκτός απ' τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, Χ. Χουρδάκη. Το «Αγία Ολγα» διαθέτει 246 κρεβάτια - εκ των οποίων τα 16 είναι κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Το ΔΣ αποφάσισε τη μετατροπή σε Α' και Β' θέση των 203 κρεβατιών, ήτοι του 82,5%. (Αν βέβαια δεν υπολογιστούν τα 16 κρεβάτια της ΜΕΘ τότε το ποσοστό φτάνει σε 88,2%).

Οι αλλαγές αυτές θα σημάνουν αυξήσεις των νοσηλίων από 20 έως 75% στον παθολογικό τομέα, 20-74% στο χειρουργικό τομέα και 22,2-77% στον ψυχιατρικό τομέα. Στην απόφαση αναφέρεται ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρχουν κενές κλίνες Γ' θέσης οι ασθενείς θα νοσηλεύονται σε θαλάμους άλλων θέσεων».

Το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων ζητά την ανάκλησή της «για να είναι προσβάσιμο το Νοσοκομείο από κάθε ασθενή ανεξαρτήτου οικονομικής κατάστασης και ασφάλισης». Η απόφαση αυτή, συνεχίζει το σωματείο, είναι στη λογική του νομοσχεδίου που βρίσκεται στη Βουλή, το οποίο ιδιωτικοποιεί την υγεία και θα έχει ως αποτέλεσμα «την αλλαγή του χαρακτήρα του Νοσοκομείου μας, το οποίο θα σταματήσει να είναι το αποκούμπι των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της ευρύτερης περιοχής της Β.Δ. Αθήνας από Ν. Ιωνία έως τα Λιόσια και το Μενίδι, και θα γίνει το νοσοκομείο των ευπόρων»

Το πρόσχημα, υπογραμμίζει το σωματείο, που χρησιμοποίησε η πλειοψηφία του ΔΣ γι' αυτή της την απόφαση ήταν ότι το Νοσοκομείο θα αποκομίσει περί τα 50-70 εκατ. δραχμές έσοδα το χρόνο. «Αλήθεια, με αυτά τα 70 εκατ. δραχμές θα καλύψει το χρέος του Νοσοκομείου που φτάνουν τα 2,5 δισ. λόγω της μη χρηματοδότησης του Νοσοκομείου από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας;» θέτει το ερώτημα το σωματείο.

Το σωματείο - εκτός απ' την ανάκληση της απόφασης - ζητά:

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου θα αντιταχτούν σε κάθε προσπάθεια λειτουργίας του Νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα παλεύουν πάντα για την ανάπτυξή του και για τη δωρεάν υγεία για όλο τον ελληνικό λαό».