ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Εντονη ιαπωνική δυσαρέσκεια μετά το ναυάγιο του «Εχίρε Μάρου»...
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001

Associated Press

Σπαραγμός μιας μάνας ενός από τους πνιγέντες μαθητές
ΤΟΚΙΟ - ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ.-

«Ο ιαπωνικός λαός αισθάνεται βαθιά δυσπιστία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε πως η διάσωση των ναυαγών ήταν δύσκολη εξαιτίας των μεγάλων κυμάτων, αλλά αυτή η εξήγηση δε μας ικανοποιεί». Αυτή ήταν η χαρακτηριστική φράση που είπε προχτές βράδυ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιοσίρο Μόρι, στον Αμερικανό πρεσβευτή στο Τόκιο, Τόμας Φόλεϊ. Τριάντα ώρες νωρίτερα είχε βυθιστεί, ανοιχτά της Χαβάης, και κάτω από περίεργες συνθήκες το ιαπωνικό αλιευτικό σκάφος «Εχίρε Μάρου» από το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Γκρίνβιλ». Από τους 35 επιβαίνοντες, διασώθηκαν -μετά από περίπου μία ώρα...- οι 26, ενώ έως χτες αγνοούνταν η τύχη τεσσάρων 17χρονων φοιτητών, δύο δασκάλων και τριών μελών του πληρώματος.

Λίγη ώρα μετά το ναυτικό δυστύχημα στα ανοιχτά της Χαβάης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και ο υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, έσπευσαν να εκφράσουν τη συγνώμη και τη λύπη τους για το συμβάν. Ακολούθως, ο διοικητής του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού, ναύαρχος Τόμας Φάργκο, δήλωσε στα ΜΜΕ: «Μολονότι δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια του ατυχήματος αυτού, είναι πάρα πολύ τραγικό και λυπηρό. Θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου σε όλους τους συγγενείς των ναυαγών...».

Την ίδια ώρα, οι ιαπωνικές αρχές και οι συγγενείς των αγνοουμένων ελπίζουν πλέον μόνο σε θαύμα για την ανεύρεσή τους. Ομως, παράλληλα, πολλοί είναι πλέον εκείνοι οι Ιάπωνες που παρομοιάζουν με «θαύμα» και την περίπτωση μίας περαιτέρω σύσφιξης των αμερικανο-ιαπωνικών σχέσεων -ιδιαίτερα στο στρατιωτικό τομέα... Τα περισσότερα άρθρα των ιαπωνικών εφημερίδων ήταν ιδιαίτερα επικριτικά για τις μάλλον ανεπαρκείς προσπάθειες διάσωσης που κατέβαλλαν τα μέλη του πληρώματος του αμερικανικού υποβρυχίου, ενώ όλες οι εφημερίδες ανεξαιρέτως καταδείκνυαν την άμεση ικανοποίηση αιτημάτων, όπως: η ανέλκυση του «Εχίρε Μάρου», η διενέργεια εξονυχιστικών ερευνών για τα αίτια που οδήγησαν αφ' ενός στη βύθιση του ιαπωνικού αλιευτικού σκάφους και αφ' ετέρου στη μεγάλη καθυστέρηση διάσωσης των ναυαγών.