ΙΒΜ
«Σύμμαχος» του Χίτλερ...
Τρίτη 13 Φλεβάρη 2001

Associated Press

Στελέχη της τότε IBM με τον Α. Χίτλερ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

«Ο γίγαντας στον τομέα παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών, η αμερικανική εταιρία ΙΒΜ, έλαβε μέρος σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» όταν επέτρεψε με την τεχνογνωσία της, την αναγνώριση Εβραίων από τους Ναζί, αλλά και να χρησιμοποιηθούν τα προϊόντα της εταιρίας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Αυτό είναι το κύριο κατηγορητήριο που εμπεριέχει η μήνυση που κατατέθηκε από τον Μάικλ Χάουσφελντ, το νομικό σύμβουλο που ηγείται της υπόθεσης κατά της ΙΒΜ, και που κύρια επιδίωξη της μήνυσης είναι να ανοίξουν τα αρχεία της εταιρίας, αλλά και να επιστρέψει «όλα τα αποκτηθέντα διά δολίων μέσων κέρδη της κατά την επιχειρηματική δραστηριότητά της στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου». Κέρδη που, χονδρικώς υπολογιζόμενα, ανέρχονται γύρω στα 10 εκατομμύρια δολάρια για το 1940 (!), σύμφωνα με τον Χάουσφελντ.

Η χτεσινή μηνυτήρια αναφορά είναι η πολλοστή κατά της ΙΒΜ τα τελευταία χρόνια και μάλιστα ήρθε σε μία στιγμή, που θα εκδοθεί αυτή τη βδομάδα το βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα Εντουίν Μπλακ, με τίτλο «Η ΙΒΜ και το Ολοκαύτωμα», γεγονός που έχει προκαλέσει σάλο, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη, καθώς εκτεταμένα τμήματα του βιβλίου δημοσιεύονται από προχθές στο περιοδικό «Νιούζγουικ».

Σύμφωνα με αυτά, κεφαλαιώδη ρόλο στην αναγνώριση των Εβραίων θυμάτων και στο διωγμό και την αρπαγή των περιουσιών τους από το ναζιστικό καθεστώς στη Γερμανία, είχε διαδραματίσει η εταιρία πληροφορικής ΙΒΜ -μέσω της γερμανικής θυγατρικής της «Ντεομάγκ», που κατασκευάζει τους στηλοθέτες για τη δελτιοποίηση σε πίνακες, και που κατέστησαν δυνατή την καταγραφή των Εβραίων- καθώς υπήρξε κάτι παραπάνω για το χιτλερικό καθεστώς από έναν απλό προμηθευτή.

«Οταν η Γερμανία επιθυμούσε να αναγνωρίζει και να ταυτοδοτεί ονομαστικά τους Εβραίους, η ΙΒΜ της έδειξε πώς γίνεται. Οταν η Γερμανία θέλησε να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσει προγράμματα για τον κοινωνικό αποκλεισμό και την αρπαγή των περιουσιών των Εβραίων, η ΙΒΜ της παρείχε την τεχνολογία», γράφει ο Μπλακ.

Σύμφωνα με τον ίδιο η εταιρία παρείχε με προσωπικό της τις υπηρεσίες στον πελάτη της και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΙΒΜ, Τόμας Γουάτσον, ενεπλέκετο προσωπικά στις δραστηριότητές της στην Ευρώπη μέχρι το 1940.

Σε ανακοινωθέν της, αναφορικά προς την κυκλοφορία του βιβλίου, η ΙΒΜ εκφράζεται για το ναζισμό ως «επώδυνο θέμα» και τονίζει ότι «εάν το βιβλίο φέρει στο φως νέες και επαληθεύσιμες πληροφορίες, που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω κατανόηση εκείνης της εποχής, η ΙΒΜ θα τις εξετάσει και θα αξιώσει από τους ειδήμονές της να κάνουν το ίδιο πράγμα»...