Συγκρουσιακή «κόλαση»
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2011

Στο θέατρο «Σφενδόνη» παρουσιάζεται το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ «Ρίτερ, Ντένε, Φος», με τους Δημήτρη Καταλειφό, Ράνια Οικονομίδου και Αννα Κοκκίνου. Φίλοι και συνεργάτες από τα παλιά - έπαιξαν μαζί για τελευταία φορά πριν είκοσι πέντε χρόνια - ξανασμίγουν και συνυπογράφουν μαζί με τον Πάνο Παπαδόπουλο τη σκηνοθεσία. Μετάφραση Ιωάννα Μεϊτάνη, σκηνικό Εύα Μανιδάκη, φωτισμοί Αλέκος Γιάνναρος.

Γραμμένο το 1984, ένα από τα σημαντικότερα του Τόμας Μπέρνχαρντ, έργο βαθιά πολιτικό, ξεκινά από την οικογένεια για να χαρτογραφήσει ολόκληρη την κοινωνία. Κριτικός και ανελέητος, ο συγγραφέας θέτει προβλήματα και εμβαθύνει στην ψυχή και το πνεύμα του ανθρώπου, καταλήγοντας ότι θύτες και θύματα μπλέκονται σε ένα φαύλο κύκλο, χωρίς τελειωμό. Με το χρήμα να καθορίζει τις τύχες των τριών προσώπων, οι δύο αδελφές Ρίτερ και Ντένε και ο αδελφός τους Λούντβιχ, ζουν στο αρχοντικό τους, σε ένα προάστιο της Βιέννης, καθώς ανήκουν στη βαθύπλουτη οικογένεια Βόρινγκερ.

Ολα ξεκινούν όταν η Ντένε φέρνει για μόνιμη εγκατάσταση στο σπίτι το στοχαστή αδερφό της Λούντβιχ, ύστερα από εικοσαετή παραμονή του σε ψυχιατρείο. Στόχος της είναι να εντάξει και πάλι τον αδερφό της στο σπίτι και στα ενδιαφέροντά του. Η Ρίτερ, τελείως αντίθετη με την πρωτοβουλία της μεγαλύτερης αδελφής της, καθώς διαφέρουν οι απόψεις τους, θεωρεί τον αδελφό της τέρας εγωισμού και της δικής τους καταπίεσης. Οι τρεις τους, μέσα στην «κόλαση των Βόρινγκερ», όπως χαρακτηρίζεται το αρχοντικό της οικογένειας, θα συγκρουσθούν βίαια και ανελέητα.