ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ
Οχι σε παιδικούς σταθμούς - παιδοφυλακτήρια
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2011

Η εμμονή της διοίκησης του Δήμου Νεάπολης - Συκεών να επιβάλει τη λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών την περίοδο των γιορτών παρά τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας που προβλέπει ότι πρέπει να παραμένουν κλειστοί Χριστούγεννα και Πάσχα, στόχο έχει να χτυπήσει τον παιδαγωγικό και κοινωνικό ρόλο των παιδικών σταθμών και τη μετατροπή τους σε παιδοφυλακτήρια και ταυτόχρονα να χτυπήσει κεκτημένα δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Αυτό σημείωσαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες, παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατήγγειλαν την απροκάλυπτη παρέμβαση της αστυνομίας και χαρακτήρισαν έγκλημα στην ψυχοσύνθεση των παιδιών την επέμβαση των αστυνομικών στον παιδικό σταθμό της οδού Επταπυργίου, που κατόπιν εντολών του διοικητή του ΑΤ έπαιρναν τα παιδιά από τους ελάχιστους γονείς που προσήλθαν και τα μετέφεραν μέσα στις αίθουσες. Θυμίζουμε ότι στο συγκεκριμένο παιδικό σταθμό, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν περιφρούρηση - κατάληψη την Τρίτη. Την Τετάρτη ο παιδικός σταθμός άνοιξε με την παρέμβαση της αστυνομίας η οποία παρέμενε έξω από το χώρο και χτες.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί (πρώην κρατικοί) του Δήμου Νεάπολης - Συκεών λειτουργούν χωρίς την παρουσία των μόνιμων υπαλλήλων που με βάση τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας είναι και οι υπεύθυνοι για το παιδαγωγικό έργο και την ασφάλεια των παιδιών. Σημείωσαν ότι ο Σύλλογος, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζόμενων γονιών και για την περίοδο των γιορτών, που η προσέλευση των παιδιών μειώνεται κατά 85%-90%, πρότεινε να λειτουργεί Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) με συγκεκριμένο προσωπικό. Πρόταση την οποία δεν μπήκε καν στον κόπο να συζητήσει η διοίκηση του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, αποδεικνύοντας ότι στόχο έχει την κατάργηση του δικαιώματος των διακοπών για τους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών, τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών 12 μήνες το χρόνο με υποβαθμισμένο το παιδαγωγικό έργο.

Οπως είπαν, άλλωστε, αυτό αποδεικνύεται και από τη σταθερή λειτουργία των παιδικών σταθμών με μειωμένο προσωπικό και υπεράριθμα τμήματα. Για παράδειγμα, στους πρώην κρατικούς παιδικούς σταθμούς φιλοξενούνται 550 παιδιά και 162 βρέφη και με βάση τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας θα έπρεπε να απασχολούνται 50 παιδαγωγοί, 50 βοηθοί και ανάλογο προσωπικό για την καθαριότητα και τα μαγειρεία. Αντί αυτών όμως, εργάζονται συνολικά 42 μόνιμοι υπάλληλοι. Μάλιστα, ο Δήμος επιχειρεί να καλύψει μέρος των αναγκών σε προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ακόμη και με συμβάσεις έργου (μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών).

Οι εργαζόμενοι κάλεσαν τους γονείς των νηπίων να παλέψουν μαζί τους για παιδικούς σταθμούς αναβαθμισμένους δημόσιους και δωρεάν, για προσλήψεις μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού, για δημιουργία νέων παιδικών σταθμών με σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις και υλικοτεχνικές υποδομές.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και κατήγγειλαν την επίθεση της διοίκησης του δήμου σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.