Κίνα και Ιαπωνία ξεκόβουν από το δολάριο
Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2011 - Κυριακή 1 Γενάρη 2012

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σημαντικές ανακατατάξεις κατ' αρχήν στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη εγκυμονεί η απόφαση της Κίνας και της Ιαπωνίας να χρησιμοποιούν στις μεταξύ τους συναλλαγές τα εθνικά τους νομίσματα και όχι το αμερικανικό δολάριο όπως γινόταν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό (60%) μέχρι τώρα. Ωστόσο, η συμφωνία εκφεύγει της στενά εμπορικής σημασίας και αποκτά πολιτική βαρύτητα, αφού πρόκειται για τη δεύτερη και τρίτη σε μέγεθος οικονομίες του κόσμου και τους δύο μεγαλύτερους κατόχους συναλλαγματικών αποθεμάτων. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας υπολογίζονται σε 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα αποθέματα της Ιαπωνίας φτάνουν τα 1,3 τρισ. δολάρια. Το γεγονός αυτό προσδίδει στις κινήσεις τους μεγάλο ειδικό βάρος στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ της συμφωνίας Κίνας - Ιαπωνίας θα είναι ότι θα επιτρέψει σε κινεζικές και ιαπωνικές επιχειρήσεις τη μείωση του κόστους από την αγορά δολαρίων και την προστασία τους από τις διακυμάνσεις του αμερικανικού νομίσματος.

Αυτομάτως, αυτό μεταφράζεται σε άνοδο των εξαγωγών των δύο χωρών προς τρίτες χώρες και στη διεύρυνση των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο χώρες είναι μεταξύ τους οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι, αφού οι εμπορικές τους συναλλαγές ξεπερνούν τα 340 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ της συμφωνίας θα είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Ηδη, με τη συμφωνία μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας η παρουσία του δολαρίου θα μειωθεί αισθητά στο ασιατικό εμπόριο. Αυτή η αποδυνάμωση, σε συνδυασμό με τα γενικότερα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας (υψηλό χρέος, αναιμική ανάκαμψη, υψηλή ανεργία, κ.ά.), μειώνουν και τα περιθώρια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να κόβει νόμισμα κατά το δοκούν για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

ΣΤΙΣ ΚΥΟΦΟΡΟΥΜΕΝΕΣ ανακατατάξεις πρέπει να συμπεριλάβουμε τόσο τη συμφωνία μεταξύ Ιαπωνίας και Ινδίας, όσο και μεταξύ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας για αμοιβαία στήριξη των νομισμάτων τους.

Συγκεκριμένα, το Τόκιο ενισχύει πρακτικά το ινδικό νόμισμα, το οποίο έχει υποτιμηθεί κατά 15% σε σχέση με το δολάριο από τις αρχές του 2011. Η συμφωνία Ιαπωνίας - Ινδίας προβλέπει ένα μηχανισμό ανταλλαγής συναλλάγματος αξίας 10 δισ. δολαρίων που θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που παραστεί αντίστοιχη ανάγκη. Το «swap» συναλλάγματος είναι βέβαιο ότι όχι μόνο θα ενισχύσει την ινδική ρουπία, αλλά θα αποτελέσει ανάχωμα για την ανατίμηση του ιαπωνικού γεν. Στηρίζοντας τους Ασιάτες γείτονές της, η Ιαπωνία δημιουργεί ευνοϊκό έδαφος για την ανάδυση της δικής της οικονομίας. Ανάλογη συμφωνία έχει υπογραφεί μεταξύ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, η οποία προβλέπει την ανταλλαγή συναλλάγματος ύψους 70 δισ. ευρώ.