ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμάκωση της έντασης
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001

Associated Press

Οι συγκρούσεις παραμένουν καθημερινό φαινόμενο
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΓΑΖΑ.-

Με στρατιωτικά ελικόπτερα ο ισραηλινός στρατός επανέφερε, χτες, στο προσκήνιο την τακτική των «δολοφονιών ακριβείας», με στόχο, αυτή τη φορά, στέλεχος της επίλεκτης προσωπικής φρουράς του Παλαιστινίου ηγέτη. Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστινίους διαδηλωτές αλλά και ενόπλους κλιμακώνονταν σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ένας δεκατετράχρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Στην άλλη πλευρά, φαίνεται ότι το Λικούντ και το Εργατικό Κόμμα βρήκαν, τελικά, μία «μέση λύση» και πολύ πιθανή θεωρείται η ανακοίνωση, εντός των προσεχών ημερών, της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Πάντως, ο Αριέλ Σαρόν, αν και δεν έχει ακόμη αναλάβει επισήμως την πρωθυπουργία, φροντίζει για τη «διεθνή του εικόνα». Εκτός από την Ουάσιγκτον, ο Σαρόν απέστειλε το συνεργάτη του Οβάντια Σοφέρ στο Παρίσι κομίζοντας «μήνυμα ειρήνης» προς τον Γάλλο Πρόεδρο, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι θα ακολουθήσει «διαφορετική τακτική στην ειρηνευτική διαδικασία, επιμένοντας στη βήμα προς βήμα προσέγγιση».

Φλέγεται η Γάζα

Τέσσερις ρουκέτες έπληξαν το αυτοκίνητο του 52χρονου Μασούντ Αγιάντ, μέλους της προσωπικής φρουράς του Γιάσερ Αραφάτ, γνωστής και ως «F 17», την ώρα που βρισκόταν σε πολυσύχναστο δρόμο στην περίμετρο του προσφυγικού στρατοπέδου Τζαμπάλιγιε. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Εχούντ Μπαράκ, έσπευσε να «συγχαρεί θερμά» τον ισραηλινό στρατό για το «επίτευγμά» του, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή προειδοποίηση ότι «όποιος βλάψει Ισραηλινούς δε θα γλιτώσει από τον ισραηλινό στρατό, όπου και αν βρίσκεται», και χαρακτήρισε τη δολοφονία «ύψιστο προληπτικό μέτρο».

Associated Press

παλαιστίνιοι εξετάζουν τα συντρίμμια του αυτοκινήτου του Μασούντ Αγιάντ που κτυπήθηκε από ελικόπτερο
Ο ισραηλινός στρατός, στη λακωνική του ανακοίνωση, υποστηρίζει ότι ο Αγιάντ «θήτευσε για 6 μήνες στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και εργαζόταν στην κατεύθυνση ίδρυσης παρακλαδιού της οργάνωσης στα παλαιστινιακά εδάφη», ενώ τον χαρακτηρίζει υπεύθυνο για σειρά επιθέσεων σε εβραϊκούς εποικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας με κυριότερο στόχο τον Νετζαρίμ. Ο ισραηλινός στρατός, μάλιστα, έλαβε τα «μέτρα του», απομακρύνοντας τους εποίκους του Νετζαρίμ από τα σπίτια τους και μεταφέροντάς τους σε πρόχειρα καταφύγια από το φόβο αντιποίνων.

«Στυγνό έγκλημα πολέμου μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής δολοφονιών υψηλόβαθμων αξιωματούχων και Παλαιστινίων μαχητών, που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 20 ανθρώπους», χαρακτήρισε τη δολοφονία του Αγιάντ, με ανακοίνωσή της, η Παλαιστινιακή Αρχή, που απέρριψε κατηγορηματικά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς για τη δραστηριότητά του. Ανακοίνωση εξέδωσε και η Χεζμπολάχ, η οποία αρκέστηκε λακωνικά να τονίσει ότι «δε διατηρεί παρακλάδια της οργάνωσης εκτός Λιβάνου».

Την ίδια ώρα, η Λωρίδα της Γάζας φλεγόταν από άκρη σε άκρη. Περισσότερες από έξι ώρες διήρκεσε η μάχη που ξέσπασε στην περίμετρο του προσφυγικού στρατοπέδου Κχαν Γιουνίς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 40 Παλαιστίνιοι και άλλοι 60 να νοσηλευτούν για σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, παρά τις επίμονες διαβεβαιώσεις του ισραηλινού στρατού ότι δε χρησιμοποιεί νέα δακρυγόνα και ασφυξιογόνα. Κατά τη διάρκεια της ίδιας μάχης, τραυματίστηκε ελαφρά και ένας Εβραίος έποικος από το γειτονικό εποικισμό Νέβε Ντεκαλίμ. Στο Κχαν Γιουνίς βρισκόταν, τη στιγμή που άρχιζαν οι συγκρούσεις, και η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία φυγαδεύτηκε από Παλαιστινίους αξιωματούχους εκτός του πεδίου μάχης.

Λίγη ώρα αργότερα, ένας 14χρονος Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από σφαίρα στην καρδιά ενώ επέστρεφε από το σχολείο του. Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στο εμπορικό πέρασμα Κάρνι και ο ισραηλινός στρατός επέμενε να διαψεύδει ότι ευθύνεται για τη δολοφονία, τονίζοντας ότι οφείλεται σε «εσωτερικές παλαιστινιακές μάχες». Τη δολοφονία του 14χρονου ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις, στις οποίες τραυματίστηκαν άλλοι 30 Παλαιστίνιοι. Επεισόδια σημειώθηκαν και στην πόλη Χεβρώνα, της Δυτικής Οχθης, χωρίς, όμως, να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Κοντά στην «εθνική ενότητα»

Σε συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» φαίνεται ότι καταλήγουν το Λικούντ και το Εργατικό Κόμμα, των οποίων οι αντιπροσωπείες κατάφεραν, μέσα στις λίγες ώρες των διαπραγματεύσεων, να «ξεπεράσουν τις τεράστιες διαφορές» που διατείνονταν ότι τους χώριζαν μέχρι σήμερα στο παλαιστινιακό ζήτημα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που φιλοξένησε, χτες, ο ισραηλινός Τύπος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι σε ενδεχόμενες νέες διαπραγματεύσεις θα ληφθούν υπόψη μόνο οι συμφωνίες που έχουν γίνει με τους Παλαιστινίους και έχουν, ήδη, εγκριθεί από την Κνεσέτ, ότι θα επιδιωχτεί μόνο «ενδιάμεση» και όχι τελική οριστική συμφωνία και ότι δε θα ιδρυθούν νέοι εποικισμοί «παρά μόνο θα επεκταθούν οι υπάρχοντες ανάλογα με τη φυσική τους ανάπτυξη».

Αξιωματούχοι και των δύο πλευρών διέρρεαν ότι απομένουν προς διευθέτηση ορισμένα «ευαίσθητα» ζητήματα, όπως είναι η στάση που θα τηρήσει η νέα ισραηλινή κυβέρνηση απέναντι στο ενδεχόμενο ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, απέναντι στο παλαιστινιακό αίτημα διάλυσης των εποικισμών και στο θέμα της Ιερουσαλήμ. Οπως, πάντως, και αν διευθετηθούν τα ζητήματα αυτά, δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν «για λόγους εθνικής ασφαλείας» στο γραπτό κείμενο κυβερνητικής συμφωνίας που θα δοθεί στη δημοσιότητα.