ΠΡΩΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΓΟΥΡΝΕΣ ΚΡΗΤΗΣ
Δικάζονται επειδή πάλεψαν ενάντια στο ξεπούλημα του χώρου
Παρασκευή 20 Γενάρη 2012

Τμήμα της έκτασης - φιλέτο που προορίζουν για παραχώρηση σε επιχειρηματίες
Σε δίκη τη Δευτέρα 23 Γενάρη σέρνονται για μια ακόμη φορά αγωνιστές - μέλη της «Επιτροπής Αγώνα για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών», μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος, για κινητοποίηση που έγινε πριν από 5 χρόνια (9/12/2007) έξω από τη βάση, με αίτημα να μη δοθούν εκτάσεις σε ιδιώτες.

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά την κινητοποίηση που είχε γίνει, ο εισαγγελέας Ηρακλείου, άσκησε αυτεπάγγελτη δίωξη στον Δημήτρη Σουλιωτάκη, κάτοικο της περιοχής και επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα, με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών». Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη και σε δυο ακόμα αγωνιστές, τον Δημήτρη Βρύσαλη και την Βασιλική Αλεξάκη, οι οποίοι αρχικά είχαν καλεστεί ως μάρτυρες.

Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, Ν. Μαρκάκης, καλεί σε δίκη τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα στις 10 Μάη 2010, με κατηγορίες για παρεμπόδιση λειτουργίας κοινόχρηστης εγκατάστασης και παρεμπόδιση κυκλοφορίας.

Ουσιαστικά έχει να κάνει με την απόπειρα της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να παραδώσει φιλέτα από την έκταση της πρώην βάσης, μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μια επιχείρηση που περιλαμβάνει ακίνητα - «φιλέτα» σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών (738 στρέμματα), τα οποία θα παραχωρούνταν με συμβάσεις μακροχρόνιας μίσθωσης - παραχώρησης στους ιδιώτες.

Σήμερα που διώκονται αγωνιστές επειδή υπερασπίστηκαν μια περιουσία που πρέπει να είναι δημόσια και να αξιοποιείται για τις λαϊκές ανάγκες, έρχεται η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ.) μαζί με τη δημοτική αρχή της Χερσονήσου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ) με πρόσχημα την κρίση, να υλοποιήσει ένα μακρόχρονο σχεδιασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Με αυτή την έννοια το δικαστήριο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού επιχειρεί να εκφοβίσει και να ποινικοποιήσει τους αγώνες του λαού.