Με το βλέμμα στη φύση
Παρασκευή 20 Γενάρη 2012

Δημιουργίες της που «αιχμαλωτίζουν» το βλέμμα με τη δύναμη, την ευαισθησία και εκφραστικότητά τους, παρουσιάζει (24/1-18/2) η Εύα Μελά, στην γκαλερί «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9Α, τηλ. 210.3607.598).

Η δημιουργός παρουσιάζει τοπία, χωρίς την ανθρώπινη παρουσία. Νεροχρώματα, αυγοτέμπερες και ακουαρέλες, που δίνουν τη δυνατότητα «καταγραφής της πρώτης εντύπωσης του κάθε τοπίου, σχεδόν αυτόματα, μιας και δουλεύονται πολύ πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά από άλλα υλικά», λέει η ζωγράφος.

Στην γκαλερί παρουσιάζεται ένα μέρος της δουλειάς της Εύας Μελά, των τελευταίων χρόνων, που αφορούν αποκλειστικά στη φύση, στο τοπίο. «Τοπία της Σύμης από το Νημποριό» - σημειώνει η ζωγράφος - «κοιταγμένα ξανά και ξανά τα τελευταία χρόνια, κάθε φορά με άλλη ματιά, τοπία της νότιας Μάνης και κομμάτια της φύσης ανώνυμα, που υπάρχουν κάπου γύρω μας, χωρίς συγκεκριμένες αναφορές».

«Αυτή τη δουλειά» - επισημαίνει η καλλιτέχνης - «μπορεί να τη δει κανείς σαν το πρώτο μέρος μιας παρουσίασης, σαν το ένα κομμάτι από τα δύο που είναι για μένα η ζωγραφική: Το κομμάτι που αντλώ από τη φύση, που "γεμίζω" και οπλίζομαι για να συνεχίσω στο εργαστήριο την άλλη μου δουλειά που αναφέρεται στα "ανθρώπινα τοπία"...».

Η Εύα Μελά δουλεύει, τα τελευταία χρόνια, παράλληλα σε δύο δρόμους. Στο εργαστήριό της με θέμα τον άνθρωπο, μελετώντας τους ανθρώπους της δουλειάς, επικεντρώνοντας στους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, χώρο με οξυμένα εργασιακά προβλήματα, αγώνες και ταξικές συγκρούσεις και στους μετανάστες, αλλά και παρατηρώντας και μελετώντας το τοπίο, άμεσα, εκ του φυσικού.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 11 π.μ.-2 μ.μ. και 6-9 μ.μ. Σάββατο απόγευμα, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.