ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - «ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ»
Απόλυτη συμφωνία στο «κούρεμα» των λαϊκών δικαιωμάτων

Αγριες κόντρες και εκβιασμοί στο λαό να δεχτεί ακόμα σκληρότερα μέτρα. Για τον Φλεβάρη παραπέμπουν τώρα τις αποφάσεις για το «κούρεμα»

Τρίτη 24 Γενάρη 2012

Οι τακτικισμοί μερίδων της πλουτοκρατίας γύρω από το ζήτημα του χρέους, αφορούν τον περιορισμό της ζημιάς που θα υποστούν από την καταστροφή κεφαλαίου, την οποία θέλουν να φορτώσουν διπλή και τρίδιπλη στο λαό
Νέα εμπλοκή φαίνεται να προκαλεί ο εντεινόμενος ανταγωνισμός ανάμεσα στα διεθνή τραπεζικά μονοπώλια, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΔΝΤ και της ΕΕ, με αφορμή τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, στο φόντο της λήψης ακόμα περισσότερων ισοπεδωτικών μέτρων που θα επιφέρουν νέα βαρύτατα πλήγματα στο λαϊκό εισόδημα. Με πρώτη προτεραιότητα την σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση, την εφαρμογή των μέτρων που έχει δρομολογήσει το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, το χτεσινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της Eυρωζώνης παρέπεμψε τελικά για το Φλεβάρη τη συμφωνία γα το «κούρεμα» του κρατικού χρέους και για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Στις βασικές προϋποθέσεις, ρητά και κατηγορηματικά μπαίνει η συμφωνία «δέσμευσης» και των 3 κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ.) για τη στήριξη των αντιλαϊκών πακέτων, όχι μόνο σήμερα, αλλά και για «μετά τις εκλογές και το σχηματισμό της μετεκλογικής κυβέρνησης». Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών:

Μαλώνουν για το μοίρασμα της ζημιάς

Πάντως, ενώ το βράδυ της Παρασκευής η κυβέρνηση προεξοφλούσε την υπογραφή συμφωνίας με τους εκπροσώπους των διεθνών τραπεζών για διαγραφή μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπόλοιπου μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων και καταβολή μετρητών, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σημειώθηκε εμπλοκή στην όλη διαδικασία, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ινστιτούτου Τ. Νταλάρα να αναχωρεί για το Παρίσι.

Η διαφωνία που έχει σημειωθεί στον καθορισμό του ύψους του επιτοκίου των νέων ομολόγων, έχει να κάνει με το ποια πλευρά θα επωμισθεί το επιπλέον βάρος, ώστε το ελληνικό κρατικό χρέος, μετά το «κούρεμα» να καταστεί «βιώσιμο». Σύμφωνα με νέα μελέτη του ΔΝΤ, η οποία συνυπολογίζει το βάθος της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, υπό το φως των νέων στοιχείων, μία απομείωση του ελληνικού κρατικού χρέους κατά 50%, δεν θα καθιστούσε το τελευταίο βιώσιμο, καθώς, όπως εκτιμούν, το 2020, θα διαμορφωνόταν στο 150% του ΑΕΠ και όχι στο 120%, όπως εκτιμούσαν αρχικά.

Επί της ουσίας, ζητούν αναθεώρηση των αποφάσεων που λήφθηκαν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 26 Οκτώβρη, όπου και «ανέβασαν» το ύψος του «κουρέματος» του χρέους από το 21% (όπως προβλεπόταν τον Ιούνη του 2011) στο 50%, ενώ σήμερα αναβαθμίζουν το «κούρεμα» στο 70% του χρέους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί αν τα επιτόκια των νέων ομολόγων διαμορφωθούν περί το 3%, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θεωρούν, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια, πέραν των 130 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τη νέα δανειακή σύμβαση, τα οποία θα πρέπει να τα καταβάλουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ. ΕΕ και ΔΝΤ πετάνε το μπαλάκι στους πιστωτές, ενώ εκείνοι αντιδρούν, απαιτώντας υψηλότερα επιτόκια.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του «Αντέννα», για το σχετικό θέμα ο Τ. Νταλάρα ανέφερε: «Πιστεύω ότι τα βασικά κομμάτια του παζλ για την ιστορική συμφωνία ενός εθελοντικού PSI έχουν μπει και πλέον εναπόκειται στην αντίδραση της ΕΕ και φυσικά του ΔΝΤ επί της πρότασής μας». Προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας: «το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι η πρότασή μας, που δώσαμε στον Ελληνα πρωθυπουργό είναι η καλύτερη προσφορά μας για εθελοντικό κούρεμα που μπορούμε να κάνουμε και πλέον βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι: είτε θα διαλέξουμε μια εθελοντική αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους είτε τον εναλλακτικό δρόμο μιας χρεοκοπίας».