ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Επικίνδυνη η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Εγινε την Τετάρτη, με τη συμμετοχή φορέων απόστρατων και εν ενεργεία στρατιωτικών

Παρασκευή 27 Γενάρη 2012

Τα ζητήματα της εθνικής άμυνας, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο, αλλά και η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, τέθηκαν επί τάπητος στην ημερίδα με θέμα «Η κρίση και οι επιπτώσεις της στην Εθνική Αμυνα με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο», που διοργάνωσαν την Τετάρτη η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΜΣΑΣΥΠΝ) και ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ).

Εκτός από τις τέσσερις βασικές εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν, υπήρξαν και πολλές παρεμβάσεις από το ακροατήριο. Επίσης, χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και άλλων φορέων απόστρατων και εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πρώην διπλωμάτες κ.λπ. Ανάμεσά τους, ο πρόεδρος του ΣΥΣΜΕΔ, του φορέα όπου συμμετέχουν εν ενεργεία στελέχη του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, αντισυνταγματάρχης Ανέστης Τσουκαράκης. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α.

Ο Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, μίλησε για τις «ορατές απειλές κατά της χώρας μας και της Κύπρου». Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αυτό που συμβαίνει δεν είναι προσωρινό» και στους παράγοντες που δημιουργούν πρόβλημα στην άμυνα συμπεριέλαβε το γεγονός ότι «οι αγορές αμυντικών συστημάτων αποφασίζονται σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ». Αναφορικά με την όποια «τεχνική βοήθεια» από άλλες χώρες τόνισε πως συχνά είναι «δηλητηριασμένος καρπός», εννοώντας την εξάρτηση σε ανταλλακτικά και κυρίως τον έλεγχο του λογισμικού των οπλικών συστημάτων από τους κατασκευαστές τους.

Στιγμιότυπο από την ημερίδα και το προεδρείο
Ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης, μέλος της ΚΕΘΑ, μίλησε με θέμα: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις στο φόντο της οικονομικής κρίσης και των εξελίξεων στη Μεσόγειο». Επισήμανε ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια πολιτικοστρατιωτική διαμάχη για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων της περιοχής. «Σε αυτή τη ζούγκλα του ανταγωνισμού - είπε - όπου διανέμεται με όλους τους τρόπους ο φυσικός πλούτος, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αλλά και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που είναι στην Ελλάδα, διεκδικούν μερίδιο κερδοφορίας, δηλαδή εμπορικές συμφωνίες. Αυτός είναι ο δικός τους σύγχρονος "πατριωτισμός"».

Ακολούθως, έθεσε το πλαίσιο διεκδίκησης της ΚΕΘΑ: «Ζητάμε τον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπεράσπιση των συνόρων και της κυριαρχίας της χώρας. Την κατάργηση κάθε σχεδιασμού εμπλοκής τους που στοχεύει έμμεσα ή άμεσα στις ελευθερίες του ελληνικού λαού. Την άμεση επιστροφή όλων των ελληνικών στρατευμάτων και αστυνομικών δυνάμεων από το εξωτερικό. Την ανάδειξη του ρόλου των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και το κλείσιμό τους. Τη σταδιακή απεμπλοκή της χώρας μας από τον πολιτικοστρατιωτικό συνασπισμό του ΝΑΤΟ».

Ο Βαγγέλης Χωραφάς, εκδότης του περιοδικού «Monthly Review», πρώην διευθυντής του επιτελείου του υπουργού Εθνικής Αμυνας, μιλώντας με θέμα «Η κρίση και η Εθνική Αμυνα», επισήμανε τον κίνδυνο μετατροπής της οικονομικής κρίσης σε γεωπολιτική κρίση. Τέλος, ο Νικήτας Νικητάκος, πλοίαρχος ε.α., καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην ομιλία του με θέμα «Οικονομία εν μέσω κρίσης, για μια αποτελεσματική άμυνα», αναφέρθηκε σε θέματα άμυνας και αποτροπής, επισημαίνοντας τη σημασία των νέων τεχνολογιών στη διαχείριση και τη διοίκηση αλλά και τους κινδύνους από την τεχνολογική εξάρτηση και τα «κλειδωμένα» οπλικά συστήματα.