ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Στις 6 Φλεβάρη η συγκρότηση της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Χρήσιμη κουβέντα έγινε στην πρόσφατη παναττική σύσκεψη του κλάδου

Παρασκευή 27 Γενάρη 2012

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση
Η ανάγκη της συγκρότησης Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τα Ξενοδοχεία στις σημερινές συνθήκες έντασης της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων, επιβεβαιώθηκε περίτρανα στην προχτεσινή σύσκεψη που έγινε στο ξενοδοχείο «Στάνλεϊ» στην Αθήνα με τη συμμετοχή πλήθος επιχειρησιακών σωματείων, σωματειακών επιτροπών του κλαδικού συνδικάτου της Αθήνας, συνδικαλιστών και εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο στην Αθήνα μ' αυτή τους την απόφαση κάνουν ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της συσπείρωσης δυνάμεων, του συντονισμού της δράσης τους σε αγωνιστική - ταξική κατεύθυνση ενάντια στην καταιγίδα των αντεργατικών μέτρων και συνολικά στην πολιτική του κεφαλαίου που επιχειρεί να ισοπεδώσει κάθε δικαίωμα και κατάκτηση του λαού. Ανάλογες συσκέψεις πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της χώρας.

Οπως είπε εισηγητικά ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, η κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι είναι πολύ σκληρή, έρχονται νέα μέτρα φωτιά που αλλάζουν εξ ολοκλήρου το εργασιακό καθεστώς, μετατρέπουν τη ζωή των εργαζομένων σε κόλαση. «Δεν μπορούμε - συνέχισε - να το επιτρέψουμε. Πρέπει να χτυπήσουμε συναγερμό. Να απαντήσουμε με συγκέντρωση δυνάμεων απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Να οργανώσουμε τη μάχη, να διαφωτίσουμε τους εργαζόμενους, να τους πούμε ότι τίποτα δε θα είναι όπως ήταν χτες. Εχουμε υποχρέωση να οργανώσουμε αυτό τον αγώνα».

Κόντρα στους εργοδοτικούς

Το στέλεχος του ΠΑΜΕ υπογράμμισε τις δυσκολίες που υπάρχουν εξαιτίας της ολομέτωπης επίθεσης της εργοδοσίας και της κυβέρνησης και τα σύνθετα καθήκοντα για τον κάθε συνδικαλιστή και πρωτοπόρο εργαζόμενο μπροστά σε αυτή τη δουλειά, την οργάνωση δηλαδή του κλάδου. Στάθηκε ιδιαίτερα στο κρίσιμο, για την ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων, ζήτημα που είναι το αποφασιστικό ξεπέρασμα του εμποδίου του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, στόχος της Πανελλαδικής Γραμματείας είναι να συντονίσει τις δυνάμεις σε όλη την Ελλάδα, να επιδιώξει να τραβήξει στην πάλη τίμιες δυνάμεις, αγωνιστές, συνολικά τους εργαζόμενους. Να συμβάλλει ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. «Πρέπει - σημείωσε - η ίδρυση της Γραμματείας να συμβαδίσει με τη μάχη για τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό».

Ο Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε ότι πρέπει άμεσα όλοι να κουβεντιάζουν μέσα στους τόπους δουλειάς το ζήτημα της οργάνωσης της νέας πανελλαδικής απεργίας που προτείνεται να γίνει στις αρχές του Φλεβάρη. «Να γίνει συζήτηση - είπε - παντού, σε όλα τα όργανα μέσα στα ξενοδοχεία, στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης με στόχο να νεκρώσει όλη η χώρα. Κανείς σερβιτόρος να μην σερβίρει, κανείς μάγειρας να μη μαγειρέψει, καμία καμαριέρα να μην τακτοποιήσει δωμάτιο. Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, σημείωσε ο συνδικαλιστής, σήμερα προβάλλει πιο αναγκαίος από ποτέ. «Ο πλούτος που παράγεται πρέπει να γυρίσει σε μας. Ο αγώνας μας πρέπει να στοχεύει στην πλήρη απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τους δυνάστες της».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από συνδικαλιστές και εργαζόμενους που ανέδειξαν δυσκολίες αλλά και πλευρές που θα στοχεύει η δουλειά τους. Οπως για παράδειγμα, το ζήτημα της δουλειάς που πρέπει να γίνει στις γυναίκες και τη νεολαία με τη δημιουργία αντίστοιχων επιτροπών μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η παρέμβαση νεολαίου μαθητή Λυκείου που είναι στην παραγωγή, ο οποίος είπε ότι πολλοί μαθητές εγκαταλείπουν το σχολείο γιατί πρέπει να βγουν για δουλειά να ενισχύσουν την οικογένεια και άλλοι εγκαταλείπουν εντελώς το σχολείο. Κατατέθηκε επίσης προβληματισμός για την ανάγκη ακόμα καλύτερης εκλαΐκευσης στη συζήτηση με τους εργαζόμενους των μέτρων της κυβέρνησης και της τρόικας και πού αυτά στοχεύουν.

Η επίθεση της εργοδοσίας οξύνεται

Τα όσα συμβαίνουν άλλωστε το τελευταίο διάστημα μέσα στους χώρους δουλειάς δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους μάγειρα. Ο εργαζόμενος είχε απολυθεί πριν λίγες μέρες κάτω όμως από την αποφασιστικότητα των εργαζομένων η εργοδοσία αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόλυση. Επειδή όμως, όπως ισχυρίστηκε, δε δέχτηκε κανείς να φύγει με «εθελούσια έξοδο» τον απέλυσε εκ νέου και έπεται συνέχεια...

Επίσης, την ίδια μέρα το συνδικάτο της Αθήνας έχει κηρύξει στάση εργασίας στην επιχείρηση επισιτισμού «Μπριζολάκια» στο Γκάζι από τις 3 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα, καθώς η επιχείρηση απασχολεί ανασφάλιστους εργαζόμενους ενώ οφείλει και δεδουλευμένα τριών μηνών. Ακόμη, σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στο εστιατόριο «Μαϊστράλι» καθώς η εργοδοσία προχώρησε σε τρεις απολύσεις.