ΠΛΑΤΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οχι» στον «Κώδικα Ναρκωτικών»

Δράση ενάντια στο επικίνδυνο νομοσχέδιο αναπτύσσουν πολλοί μαζικοί φορείς

Σάββατο 4 Φλεβάρη 2012

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση με τίλο «Κώδικας Ναρκωτικών» εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΕΣΥΝ και άλλων μαζικών φορέων της πόλης. Παράλληλα, κατέληξαν σε κοινό ψήφισμα και αποφάσισαν την οργάνωση κοινών δράσεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων του Θεραπευτικού Προγράμματος ΙΘΑΚΗ, του Συλλόγου Οικογένειας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ», του Συλλόγου Εργαζομένων «ΙΘΑΚΗΣ», της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, του Συνδέσμου Ερασιτέχνη Ποδοσφαιριστή νομού Θεσσαλονίκης, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών ΙΕΚ, του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, των Συλλόγων Γυναικών Θεσσαλονίκης - μελών της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων και Μικρών Εμπόρων, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων και επιστήμονες.

Τόσο ο Ανδρέας Τσιούνης από το ΕΣΥΝ όσο και ο Γ. Ρεπανάς από την Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων, εισηγητικά σημείωσαν ότι, με το νομοσχέδιο, νομιμοποιείται η χρήση, κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών για προσωπική χρήση, εμπορευματοποιείται η πρόληψη, η θεραπεία των εξαρτήσεων, η κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων και ενισχύεται η συντήρηση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης με την προώθηση των υποκατάστατων από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Παρουσίασαν ως «το τυράκι στη φάκα» το επιχείρημα ότι με την αποποινικοποίηση της χρήσης, οι χρήστες δε θα μπαίνουν πλέον φυλακή. Οπως αναφέρθηκε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι φυλακισμένοι χρήστες βρίσκονται στη φυλακή για άλλα αδικήματα και όχι για ατομική χρήση, καθώς ο νόμος που υπάρχει και τώρα τους αναστέλλει την ποινή. Αυτό που έχουν ανάγκη οι χρήστες είναι η θεραπεία, από θεραπευτικά προγράμματα. Και το δικαίωμά τους αυτό στην επιλογή της απεξάρτησης και της κοινωνικής ένταξης, τους το στερεί με κάθε δυνατό τρόπο, υποχρηματοδοτώντας τα στεγνά προγράμματα, ιδιωτικοποιώντας την απεξάρτηση, ναρκοθετώντας την επανένταξη, προωθώντας τη διά βίου συντήρηση της εξάρτησης μέσω των προγραμμάτων υποκατάστασης.

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν ξεκάθαρα και ο Π. Γεωργάκας, επιστημονικά υπεύθυνος του ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ», αλλά και ο Θ. Τσιούμπας, εκπρόσωπος των εργαζομένων στην «ΙΘΑΚΗ», κάνοντας μάλιστα λόγο για «νομοσχέδιο έκτρωμα».

Ανακοινώσεις, κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις

Την απόσυρση του εγκληματικού νομοσχεδίου απαιτεί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη». Στην απόφασή του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι προφάσεις, ό,τι σέβονται την ελευθερία μας για να κάνουμε χρήση σε ό,τι "γουστάρουμε", ότι με την απελευθέρωση θα μειωθούν οι χρήστες, ότι θα βοηθηθούν οι εξαρτημένοι, δεν μπορούν να ξεγελάσουν όλους εμάς που καθημερινά παλεύουμε για να υψώσουμε την εργατική τάξη, την τάξη μας, στο επίπεδο που θα μπορεί ελεύθερα να καθορίζει τη ζωή της και να αξιοποιεί τον πλούτο που παράγει για να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες της».

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο «κώδικας ναρκωτικών» απαιτεί και η Γενική Συνέλευση των εκπαιδευτικών της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, καθώς όπως σημειώνει «αποτελεί άλλο ένα δηλητηριώδες όπλο στη φαρέτρα των καπιταλιστών δουλευμένο από τα κόμματα που μοναδικό στόχο έχουν να κοντρολάρουν τις ζωές μας, τα οράματα και τα ιδανικά μας, να κατευθύνουν τα μυαλά μας, τα μυαλά των νέων, στην εξάρτηση, την υποταγή και προσαρμογή σε ό,τι ευνοεί την πλουτοκρατία».

H Ενωση Γονέων του 7ου Διαμερίσματος Αθήνας διοργανώνει πικετοφορία, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου, την Παρασκευή 10 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Δημητρίου. Παράλληλα, συγκεντρώνει υπογραφές γονέων ενάντια στο επικίνδυνο νομοσχέδιο.

Συζήτηση - σύσκεψη, με θέμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά - Οργανώνουμε τη δράση μας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο» θα πραγματοποιήσει το παράρτημα Ν. Ιωνίας του ΕΣΥΝ, την Τρίτη 14 Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο (Πατριάρχου Ιωακείμ 4 - πλατεία Αγ. Γεωργίου, πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας).