Μεγάλες εταιρίες θα πάρουν τα έργα!
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001

«Μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες θα αναλάβουν την κατασκευή των έργων ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην υλοποίησή τους». Με αυτή τη δήλωση - ομολογία, που προδιαγράφει και την τύχη των διαγωνισμών για την κατασκευή των Ολυμπιακών έργων, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Φλωρίδης, απάντησε στις έμμεσες πλην σαφείς αιχμές του Ζακ Ρογκ για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής τους.

Ο Γ. Φλωρίδης που ήταν άκρως αποκαλυπτικός, ξεκαθάρισε ότι σύντομα θα υπάρξουν αποδείξεις για την έναρξη κατασκευής των έργων και παραδέχτηκε ότι «τα έργα θα κατασκευαστούν από μεγάλες εταιρίες, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα μέχρι να ολοκληρωθούν». Τακτική που όπως φαίνεται θα ακολουθηθεί σε όλα, όπως προκύπτει και από την προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού.

«Η ΔΟΕ βασίζεται πάρα πολύ στο ότι τα έργα θα ξεκινήσουν στην ώρα τους», δήλωσε ο Ζ. Ρογκ, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα για το θέμα της τρομοκρατίας, λέγοντας απλώς ότι έχει επαφές με τους αρμόδιους για το θέμα...

Ο υφυπουργός Αθλητισμού σημείωσε ότι το χειρισμό και την επίλυση των όποιων προβλημάτων προκύψουν στη διαδικασία κατασκευής των έργων θα αντιμετωπίσει μια ευέλικτη τριμελής επιτροπή που αποτελείται από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, Γ. Χρυσικόπουλο, τον γενικό γραμματέα Ολυμπιακών Εργων του υπουργείου Πολιτισμού, Κ. Καρτάλη, και τον εντεταλμένο σύμβουλο του «Αθήνα 2004», Γ. Πυργιώτη. Η επιτροπή μάλλον θα έχει μοναδικό μέλημα την εξαίρεση των Ολυμπιακών έργων από την ισχύουσα νομοθεσία, στο πνεύμα των θεσμικών αλλαγών που ζήτησε από τον πρωθυπουργό η Γ. Αγγελοπούλου.

Τα «σκουπίδια»...

Στη σκιά των δημοσιευμάτων μερίδας του ξένου Τύπου που κάνουν λόγο - για ακόμα μία φορά - για αφαίρεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν χτες οι συναντήσεις του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ με στελέχη της κυβέρνησης και της «Αθήνα 2004».

Ο Βέλγος «Αθάνατος» και βασικός διεκδικητής της προεδρίας της ΔΟΕ, χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μεταφορά των Αγώνων στη Σεούλ «ανόητα» και σκουπίδια». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα του αμερικάνικου περιοδικού «TIME» (είναι ένας από τους παγκόσμιους χορηγούς της ΔΟΕ...) αναφέρεται ότι ο Χ. Α. Σάμαρανκ σκέφτεται να δώσει τους αγώνες του 2004 στη Σεούλ με σκοπό να ενωθεί η Βόρεια με τη Νότια Κορέα και να διεκδικήσει το νόμπελ ειρήνης. Πολλοί συνδέουν το δημοσίευμα του περιοδικού με τις ισορροπίες στους κόλπους της ΔΟΕ, που θέλει να διατηρήσει ο απερχόμενος πρόεδρος, ενόψει της εκλογής νέου προέδρου τον ερχόμενο Ιούλη στη Μόσχα. Δεν αποκλείεται ο πρόεδρος της ΔΟΕ να προσπαθεί - και μέσω αυτών των δημοσιευμάτων - να αποκτήσει επιρροή σε εκείνους που προτιμούν να αλλάξει η διοργανώτρια πόλη των Αγώνων του 2004, κερδίζοντας ταυτόχρονα έδαφος και στο παιχνίδι της διαδοχής για λογαριασμό του εκλεκτού του Ζ. Ρογκ σε βάρος του Ντικ Πάουντ.

Συνάντηση με Καραμανλή

Ο Ζ. Ρογκ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ. Μετά τη συνάντηση ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η πορεία της διοργάνωσης «παρουσιάζει σημάδια ανευθυνότητας και προχειρότητας. Υπάρχουν σοβαρές παρεκκλίσεις στο χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας των έργων, καθώς και σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αδράνεια και οι καθυστερήσεις δεν πρέπει να γίνουν άλλοθι για αδιαφάνεια στην όλη διαδικασία. Δε θα δεχτούμε απευθείας αναθέσεις. Εάν συνεργαστούμε με σοβαρότητα μπορούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος». Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε τη σύσταση Εθνικού Ολυμπιακού Συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής συναντήθηκε και με τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαπα, από τον οποίο ενημερώθηκε για το Ολυμπιακό Χωριό. «Θα προχωρήσουμε γρήγορα, αποφασιστικά, με διαφάνεια και ποιότητα», δήλωσε ο Χρ. Πρωτόπαπας, αν και ο διαγωνισμός με τις προϋποθέσεις που βάζει κατευθύνει το έργο σε λίγους και... συγκεκριμένους Ελληνες και ξένους ομίλους. Από την πλευρά του, ο Ζ. Ρογκ είπε ότι προσδοκά «την υπογραφή των συμβολαίων με τις κατασκευαστικές εταιρίες» και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα έργα θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η κυβέρνηση».

Σημειώνεται ότι τα στελέχη της Συντονιστικής Επιτροπής ενημερώθηκαν από στελέχη της «Αθήνα 2004» για τα εξής θέματα: ραδιοτηλεοπτική μετάδοση, Χωριά Τύπου, Κέντρο Τύπο. Σήμερα θα γίνει ενημέρωση για τα Ολυμπιακά έργα.