ΗΛΕΙΑ
Ανησυχητικά φαινόμενα κατολισθήσεων διαπίστωσε το ΙΓΜΕ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2012

Eurokinissi

Εντονα και σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα ανησυχητικά κατολισθητικά φαινόμενα διαπίστωσε η Ομάδα Αμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ, κατά την αυτοψία που διενήργησε τις τελευταίες μέρες στις περιοχές του Νομού Ηλείας που επλήγησαν από τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ειδικότερα, το κλιμάκιο του ΙΓΜΕ επισκέφθηκε τα χωριά Κουτσοχέρα, Χειμαδιό, Χαρία, Βουλιαγμένη, Αρβανίτης και Λάνθιο και διαπίστωσε τα εξής: Στην Κουτσοχέρα οι κατολισθήσεις επηρέασαν κατοικίες, από τις οποίες δύο διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο κατάπτωσης. Στη Χαρία ένα σπίτι κατέρρευσε, στη Βουλιαγμένη σημειώθηκαν ζημιές σε κτίσματα από την πτώση μεγάλης ποσότητας χώματος και βράχων. Στη μονή Κρεμαστών, για την οποία το ΙΓΜΕ έχει εκπονήσει μελέτη το 1977, ζητήθηκε η απομάκρυνση των μοναχών για μια εβδομάδα γιατί θα χρειαστούν μέτρα στήριξης. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου έδωσαν οδηγίες στους κατοίκους, τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης και τους εκπροσώπους της περιφέρειας, αναφέροντας: «Για τις περισσότερες κατοικίες δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος και προς το παρόν δεν είναι απαραίτητη η εκκένωση. Ωστόσο, οι κάτοικοι πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή και αν διαπιστώσουν ρωγμές στα σπίτια τους θα πρέπει να τα εγκαταλείψουν για την ασφάλειά τους».

Σοβαρές επίσης κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε πολλά τμήματα του οδικού δικτύου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Στην περιοχή Αρβανίτη η ζημιά στο οδόστρωμα είναι τόσο μεγάλη που είναι αδύνατο να αποκατασταθεί, γι' αυτό και προτείνεται νέα χάραξη του οδικού δικτύου. Μεγάλες καταστροφές υπέστησαν και αγροτικές καλλιέργειες, καθώς σε ορισμένα σημεία δημιουργήθηκαν ρήγματα από την υποχώρηση του εδάφους.

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για κλιμάκωση των φαινομένων και αν συνεχιστούν οι ισχυρές βροχοπτώσεις είναι πιθανό να προκληθούν πτώσεις κατοικιών», σημειώνει ο προϊστάμενος της Ομάδας των επιστημόνων Νίκος Νικολάου.