Μικρές ιδέες
Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
Ηλιοι και παπαρούνες

Η Ανοιξη είναι προ των πυλών. Μας στέλνει μηνύματα, με το μυρωμένο αέρα, με το φως που είναι πιο χαρούμενο και έχει περισσότερη διάρκεια, με τη διαύγεια της ατμόσφαιρας, με τις αιώνιες τρέλες της αδιόρθωτης αμυγδαλιάς. Και μεις, μια και μας έφτασε ... δε φτάνει να σπεύσουμε να την προϋπαντήσουμε, παιδιά, στην εξοχή... Μα, να που εμείς επιθυμούμε να την προϋπαντήσουμε και μέσα στο σπίτι μας. Πώς; Με άνθη, με πολλά χαρούμενα άνθη, που θα γεμίσουμε τον καναπέ μας. Αν η ταπετσαρία του σαλονιού μας θέλει άλλαγμα, τότε υπάρχει μόνον το οικονομικό πρόβλημα, για να το κάνουμε να ...ανθοφορήσει. Λίγο είναι αυτό το «μόνο»; Οχι βέβαια, αλλά ένας τρόπος του λέγειν. Ας αισιοδοξήσουμε, ας πάρουμε την καλύτερη περίπτωση, ας πούμε πως και αλλαγή θέλει η ταπετσαρία και χρήματα διαθέτουμε. Τότε δεν έχουμε παρά να πάρουμε μια ιδέα από τη φωτογραφία και να δούμε ξαφνικά το χώρο γεμάτο ήλιους και παπαρούνες.

Λαχανόρυζο

Ενα λάχανο, ένα φλιτζάνι νυχάκι, ένα κρεμμύδι, ένα κουτί ντοματάκια, δυο λεμόνια και αλατοπίπερο, μας λέει η Ευαγγελία Σολωμού στη «Μπατιρομαγειρική της» (Εκδόσεις «Περίπλους»).

Ψιλοκόβουμε το λάχανο και το κρεμμύδι. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τα τσιγαρίζουμε. Οταν μαραθούν, ρίχνουμε τα ντοματάκια και αλάτι πιπέρι. Οταν μαλακώσει το λάχανο, ρίχνουμε το λεμόνι, προσθέτουμε το ρύζι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά μέχρι να πιει το νερό του.