ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικές επαφές και ελιγμοί

Δημοψήφισμα και εκλογές ανακοίνωσε η συριακή ηγεσία

Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2012

Από την εκπαίδευση ένοπλων αντικαθεστωτικών στην πόλη Χομς
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έγκριση ενός νέου συντάγματος στη βάση του οποίου θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές 90 ημέρες μετά ανακοίνωσε, χτες, η συριακή ηγεσία, ενώ εντείνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα με απώτερο στόχο να αποτυπωθεί μια «μέση λύση» σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τα συριακά κρατικά ΜΜΕ, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 26 Φεβρουαρίου (δηλαδή δύο ημέρες μετά την προγραμματισμένη για τις 24 σύνοδο - Τυνησία - των «Φίλων της Συρίας», της ομάδας που προσπαθούν να συστήσουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για να εξασφαλίσουν υποστήριξη στην αντιπολίτευση).

Κατά τα συριακά ΜΜΕ, το νέο σύνταγμα προωθεί «ένα πολιτικό σύστημα στη βάση του πλουραλισμού, όπου δε θα είναι σε κυρίαρχη θέση το κόμμα Μπάαθ». Επίσης, προβλέπει «μόνο δύο 7ετείς προεδρικές θητείες», ότι η «Συρία είναι κυρίαρχο, αδιαίρετο και δημοκρατικό κράτος» και ότι «το θρήσκευμα του Προέδρου είναι το Ισλάμ».

«Αστειότητα», χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος την ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι η Δαμασκός «έχει υποσχεθεί πολλά και έχει εφαρμόσει λίγα». «Βήμα στη σωστή κατεύθυνση», χαρακτήρισε την άρση της κυριαρχίας του Μπάαθ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας «λάθος την προσπάθεια ορισμένων να απομονώσουν τον Ασαντ». Ο Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του για να συζητήσουν τρόπους συγκερασμού των διαφωνιών τους σε ένα νέο σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα προβλέπει και «ανθρωπιστικούς διαδρόμους». Χαμηλότερους τόνους τηρεί και η Κίνα, επαναλαμβάνοντας ότι «ζητά άμεσο τερματισμό της βίας και ανοιχτό διάλογο όλων με όλους».

Υπέρ της άσκησης περισσότερης διπλωματικής πίεσης στη συριακή ηγεσία αλλά κατά μιας ξένης στρατιωτικής επέμβασης τάχθηκε ο 57μελής Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, όπως και η Αίγυπτος.

Εντός Συρίας, πάντως, οι ένοπλες συγκρούσεις φαίνεται ότι επεκτείνονται πέρα από τη Χομς, όπου χτες εξερράγη ένας αγωγός πετρελαίου, χωρίς να μπορεί να διαπιστωθεί ποιος είναι ο υπεύθυνος.