ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ
Η Τέχνη μπορεί να είναι αντίδοτο στην αποξένωση

Ενδιαφέρουσα διάλεξη έγινε προχτές με θέμα την αξιοποίηση της Τέχνης ενάντια στην ουσιοεξάρτηση

Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2012

Ο τοξικοεξαρτημένος είναι μαριονέτα ενός συστήματος που κινεί τα νήματα στην κατεύθυνση που το βολεύει. Ομως η μάχη για την ελευθερία, για ζωή χωρίς ναρκωτικά, με δικαιώματα είναι εφικτή. Είναι το ξεκάθαρο μήνυμα του εμπνευσμένου δρώμενου που παρουσίασαν μέλη θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ
Βαθύτερα και επώδυνα βιώματα, που συνοδεύουν την πορεία της τοξικοεξάρτησης μέχρι τη μάχη για την ελευθερία από τα δεσμά των ουσιών, αποτυπώθηκαν προχτές στην εκδήλωση που έγινε στο Αετοπούλειο Ιδρυμα στο Χαλάνδρι, με θέμα «Τέχνη και Πολιτισμός στην Πρόληψη και Θεραπεία της ουσιοεξάρτησης». Με όχημα τη μουσική και το χορό, αυτά τα βιώματα παρουσιάστηκαν στο δρώμενο που ετοίμασαν τα μέλη του θεραπευτικού προγράμματος «ΔΙΑΒΑΣΗ», το οποίο και άνοιξε τις εργασίες της διάλεξης που δόθηκε.

Ο Ηλίας Μιχαλαρέας, Δρ. Ψυχολογίας και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η προσωπικότητα του ατόμου στο καπιταλιστικό σύστημα, επισήμανε ότι «σήμερα ο άνθρωπος χάνει σιγά σιγά την επαφή με το προϊόν που παράγει, έτσι ο άνθρωπος νιώθει ξένος προς τον εαυτό του. Τα ναρκωτικά είναι μια ακραία μορφή αλλοτρίωσης. Η Τέχνη δίνει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή ο άνθρωπος με το προϊόν, είτε αυτό είναι ένα ποτήρι που έφτιαξε, είτε ένας πίνακας. Αναγνωρίζει μέσω αυτής τον εαυτό του, τις ικανότητές του. Σήμερα διαχωρίζεται η ικανότητα από την προσωπικότητα, όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα προβάλλουν αυτό τον τεχνητό διαχωρισμό. Η Τέχνη μπορεί και να αντεπιδρά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, άρα μπορεί να είναι το όπλο που ανάλογα πώς το χρησιμοποιεί ο καθένας συμβάλλει στην απελευθέρωση ή στη διατήρηση της υποδούλωσης του ανθρώπου. Γι' αυτό θέλουν να τη βάλουν στο χέρι».

«Να απομυθοποιήσουμε τη χρήση. Οσοι το έχουν ζήσει στην οικογένειά τους ξέρουν ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί ή συνταγή, όπως υποστηρίζει ο ΟΚΑΝΑ. Πρόληψη είναι το σημαντικότερο όπλο, σημαίνει να έχεις προσωπικότητα, δράση, να παίρνεις θέση στα πράγματα, να αντιδράς», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος και μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος συντόνιζε τη συζήτηση.

Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, αναφερόμενος στην αξιοποίηση της Τέχνης στα προγράμματα απεξάρτησης, είπε ότι «η Τέχνη προσφέρεται στο άτομο ως μια νέα γλώσσα για να αποκωδικοποιήσει το συναισθηματικό του κόσμο, να εκφράσει το άρρητο, να φτάσει σε μια νέα κατανόηση του εαυτού του».

Ο ζωγράφος Μανώλης Χάρος αναφέρθηκε στην καλλιτεχνική δημιουργία και τους μύθους που τη συνοδεύουν σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. «Το έργο τέχνης χρειάζεται τρία στοιχεία: Μυαλό, καρδιά και χέρι. Τα ναρκωτικά προσφέρουν μια ψευδεπίγραφη "ελευθερία" των ορίων της φαντασίας, γιατί τα παραπάνω τρία στοιχεία με τη χρήση ναρκωτικών επηρεάζονται και υποβιβάζονται σε χαμηλότερο επίπεδο. Οταν αναφερόμαστε σε καλλιτέχνες που πέθαναν από τη χρήση και εκθειάζεται το έργο τους ως αποτέλεσμα των ναρκωτικών, τους αδικούμε. Αν δεν έπαιρναν ναρκωτικά, θα δημιουργούσαν καλύτερα πράγματα. Η φαντασία και η λογική λειτουργούν σε κατάσταση ελευθερίας, όσοι είναι στην επήρεια ναρκωτικών δεν είναι ελεύθεροι», είπε μεταξύ άλλων.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ Λούλα Καρατζά, ο δήμαρχος Γεώργιος Κουράσης, η ηθοποιός Μπέτυ Βαλάση, πλήθος εικαστικών καλλιτεχνών, στελέχη του ΕΣΥΝ και η πρόεδρος του Αετοπούλειου Ιδρύματος Τζίνα Πούλου. Ξεχωριστή η παρουσία των μελών των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» και «ΣΤΡΟΦΗ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά (2018-02-23 00:00:00.0)
Να ορθωθεί ένα ισχυρό και μαζικό κίνημα κατά των ναρκωτικών (2015-03-06 00:00:00.0)
Αύριο τα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Σταθμού στη Λιβαδειά (2013-06-20 00:00:00.0)
Η τέχνη ως όπλο ενάντια στα ναρκωτικά (2012-02-16 00:00:00.0)
Χρέος μας ...η ζωή (2010-06-29 00:00:00.0)
Ημερίδα του ΕΣΥΝ (2010-05-20 00:00:00.0)