ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δίχως τέλος το μπαράζ των αντιλαϊκών νόμων

Μέχρι τις 29 Φλεβάρη το πρώτο κύμα, τον Ιούνη το επόμενο πακέτο

Σάββατο 25 Φλεβάρη 2012

Να γίνει κάθε χώρος δουλειάς και μια Χαλυβουργία, για να βρουν σοβαρά εμπόδια κυβέρνηση και πλουτοκρατία στην εφαρμογή των μέτρων
Την πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στην ψήφιση των αντιδραστικών εφαρμοστικών νόμων και την επίσπευση των διαδικασιών για την έκδοση εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων που αφορούν κυρίως τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την καρατόμηση κοινωνικών δαπανών, ζήτησε χτες ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση, εγκρίθηκε ομόφωνα η απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σχετικά με το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, ενώ από χτες, όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός, «ξεκίνησε η επίσημη πρόσκληση για την ανταλλαγή των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές με νέους τίτλους».

Το «νομοθετικό έργο εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των προαπαιτούμενων μέτρων. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αρκετές εκκρεμότητες», σημείωσε ο πρωθυπουργός στην εισηγητική του ομιλία. Είπε ακόμα ότι «πρέπει να εξεταστούν ορισμένες πρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις και να προωθηθούν άμεσα στη Βουλή και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ειδικότερα για εργασιακά θέματα και ζητήματα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα».

Ο πρωθυπουργός του μαύρου μετώπου κάλεσε παράλληλα τους υπουργούς να προωθήσουν όσες «υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους αποτελούν μέρος των προαπαιτούμενων μέτρων», γιατί, όπως σημείωσε, «μέχρι την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου όλα πρέπει να είναι έτοιμα». Στόχος της κυβέρνησης είναι τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, όσο και ο πρωθυπουργός, να μεταβούν την 1η Μαρτίου στις Βρυξέλλες, με ψηφισμένα τα αντιλαϊκά μέτρα, για να συμμετέχουν αντίστοιχα στη συνεδρίαση του «Γιούρογκρουπ» και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Εκκρεμότητες» και νέο «πακέτο»

Την ερχόμενη Τετάρτη πιθανά θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι «εκκρεμότητες» αφορούν:

Την ερχόμενη Τρίτη θα τεθεί για ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής ο εφαρμοστικός νόμος για το «τσεκούρωμα» στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και οι μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Η κυβέρνηση ετοιμάζει παράλληλα το πακέτο των πρόσθετων μέτρων, όπως προβλέπεται βάσει του μνημονίου, για την περίοδο 2013 - 2014 που θα οριστικοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο - όπως ανακοίνωσε προχτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής - τα οποία όμως θα επιβληθούν μέσα στο 2012 και θα φέρουν νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Τα νέα βάρβαρα μέτρα δεν αποκλείεται να τεθούν σε εφαρμογή άμεσα ακόμα και μέσα στον Μάρτη - Απρίλη ή στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές να ψηφιστούν από τη νέα κυβέρνηση και να έχουν αναδρομική ισχύ από το Μάρτη!

Ολα για το κεφάλαιο

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τέθηκε επί τάπητος και η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που αφορά στο νόμο που εξειδικεύει τις διατάξεις του μνημονίου για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και την ενίσχυσή τους με νέα κεφάλαια. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν χτες ότι η «στήριξη» των τραπεζών από το νέο δανειακό πακέτο θα «ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ»!

Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους υπουργούς για εξωδικαστική «διευθέτηση» που έκανε το υπουργείο Οικονομικών με τη «Ζήμενς», σε σχέση με την αποζημίωση που διεκδικούσε το ελληνικό δημόσιο για το σκάνδαλο με τις μίζες και το «μαύρο χρήμα» που δόθηκαν από το γερμανικό μονοπώλιο στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και υπουργούς των εταίρων του δικομματισμού. Η «διευθέτηση» έγινε προκειμένου να προχωρήσει με τη γερμανική πολυεθνική η σύμβαση ηλεκτροδότησης των νέων σταθμών του μετρό, ύψους 41.400.000 ευρώ.