ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΘΑΣΟΥ
Επιμένουν απεργιακά οι ναυτεργάτες

Νέα προσπάθεια των εφοπλιστών να κάμψουν δικαστικά την απεργία, ενώ το σωματείο ρύθμισε τον εφοδιασμό της Θάσου με είδη πρώτης ανάγκης

Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001

Από παλαιότερη ναυτεργατική κινητοποίηση
Νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσαν χτες οι πλοιοκτήτες της πορθμειακής γραμμής Καβάλας - Θάσου, σέρνοντας για μια ακόμη φορά το Σωματείο Ναυτικών «Η ΕΝΩΣΗ» στα δικαστήρια, σε μια προσπάθεια να «σπάσουν» τη μαχητική απεργία που συνεχίζεται με απόλυτη επιτυχία. Με νέα 48ωρη απεργία απάντησαν οι ναυτεργάτες στη συνεχιζόμενη πρόκληση των πλοιοκτητών, με ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Ενωσης Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ». Με τη νέα αυτή απόφαση η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι τις 5 το πρωί της Πέμπτης 22 Φλεβάρη.

Σήμερα αναμένεται η έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου στη δεύτερη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των εφοπλιστών. Να σημειωθεί ότι με απόφασή του την Πέμπτη 15 Φλεβάρη, το δικαστήριο της Καβάλας είχε κρίνει την πρώτη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των εφοπλιστών και είχε αποφασίσει ότι η απεργία των ναυτεργατών ήταν καθ' όλα νόμιμη. Οι εφοπλιστές όμως, μετά την αποτυχία των προσπαθειών τους να θέσουν τέρμα στην απεργία με τις απειλές, την τρομοκρατία και τις γνωστές και προσφιλείς σ' αυτούς μεθόδους εκφοβισμού, αποφάσισαν να προσφύγουν ξανά στη δικαιοσύνη, εκμεταλλευόμενοι και την ανοχή των λιμενικών αρχών που δεν επεμβαίνουν αποφασιστικά για να εφαρμοστούν από τους εφοπλιστές οι νόμοι και οι συλλογικές συμβάσεις.

Στο μεταξύ η Ενωση Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ» με ανακοίνωσή της το Σάββατο 17 Φλεβάρη γνωστοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι η απεργία που σ' αυτή συμμετέχουν καθολικά όλοι οι ναυτεργάτες της γραμμής διεκδικεί τα απολύτως δίκαια αιτήματα που αφορούν «στην εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και στη νομοθεσία που σήμερα παραβιάζονται κατάφωρα από τις Ναυτιλιακές εταιρίες, με την προκλητική ανοχή του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας και των υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας».

Το Σωματείο ζητά επίσης την επαναπρόσληψη των παράνομα απολυθέντων συνδικαλιστών Αριστοτέλη Αγαπητού και Κωνσταντίνου Ντούκα, αντιπροέδρου και γενικού γραμματέα της Ενωσης Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ».

Το ΔΣ της Ενωσης, αναγνωρίζοντας την ανάγκη τροφοδοσίας της Θάσου με είδη πρώτης ανάγκης, αποφάσισε επίσης να ρυθμίσει από κοινού με το Δήμο Θάσου τη χρησιμοποίηση ενός πλοίου για τη μεταφορά καυσίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από τις λιμενικές αρχές για να διασφαλιστεί η ομαλή και χωρίς προβλήματα φορτοεκφόρτωση των ειδών αυτών.

O αντιδήμαρχος Θάσου, Παναγιώτης Φρυδάς, διαβεβαίωσε ότι πράγματι το Σωματείο δέχτηκε να συνεργαστεί με τη δημοτική αρχή για τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης που τα χρειάζεται η Θάσος. Μάλιστα αργά χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών της διοίκησης του Σωματείου με τη δημοτική αρχή για τη ρύθμιση των τεχνικών λεπτομερειών για την υλοποίηση της συμφωνίας αυτής.

Ο αντιδήμαρχος Θάσου επισήμανε ότι υπάρχει ήδη έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης στο νησί, ιδίως καυσίμων και η συμφωνία με το Σωματείο για τη χρησιμοποίηση ενός πλοίου για το σκοπό αυτό είναι σημαντική και θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης.

Να σημειωθεί εξάλλου ότι σήμερα θα εκδικαστεί στο δικαστήριο Καβάλας και άλλη προσφυγή των πλοιοκτητών με παλαιότερη ημερομηνία που μέχρι σήμερα εκκρεμούσε.