ΡΩΣΙΑ
Χώρα ... παιδικών αυτοκτονιών

800.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών έδωσαν τέλος στη ζωή τους σε 20 χρόνια καπιταλισμού

Σάββατο 3 Μάρτη 2012

Στη σοσιαλιστική Ρωσία και ΕΣΣΔ τα παιδιά και οι νέοι ήταν «προνομιούχοι». Στην καπιταλιστική Ρωσία, πολλοί από αυτούς φτάνουν στο αδιέξοδο
Δεκαεννέα αυτοκτονίες εφήβων έχουν καταγραφεί μόνο τις δύο τελευταίες βδομάδες στη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Interfax». Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Παιδείας της Ρωσίας, Αντρέι Φουρσένκο, καθησύχασε, δηλώνοντας πρόσφατα, πως «δεν υπάρχει κύμα παιδικών αυτοκτονιών, υπάρχει αυξημένη προσοχή στην κατάσταση, και αυτό προκαλεί τους εφήβους να διαπράττουν παρόμοιες ενέργειες», και κάλεσε τα ρωσικά ΜΜΕ να κάνουν αυτολογοκρισία στην προβολή αυτού του θέματος.

Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του παραπάνω Ρώσου αξιωματούχου, τα στατιστικά στοιχεία, που παρέθεσε ο Ρώσος εκπρόσωπος για τα δικαιώματα των παιδιών, Πάβελ Αστάχοφ, είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα μ' αυτά, στη σημερινή Ρωσία σημειώνονται 19,8 αυτοκτονίες ανά 100.000 παιδιά. Ετσι, η παλινόρθωση του καπιταλισμού, που έφερε στη Ρωσία όλα τα γνωστά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κι οι υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες, την οδήγησε στο να καταλάβει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στις αυτοκτονίες εφήβων μεταξύ 15 και 19 ετών και την έκτη στην παγκόσμια κατάταξη. Κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο στη Ρωσία αυτοκτονούν 200 παιδιά ηλικίας 10 έως 14 ετών, καθώς και 1.500 έφηβοι 15 με 19 ετών. Η Ρωσία καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις στις αυτοκτονίες από το 2003. Συνολικά μέσα στα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παιδικών αυτοκτονιών και των αποπειρών αυτοκτονίας σε όλο τον πληθυσμό αυξήθηκε κατά 35-37% (από το 1990 έως το 2010, στα 20 χρόνια της καπιταλιστικής παλινόρθωσης καταγράφτηκαν επίσημα περίπου 800 χιλιάδες αυτοκτονίες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες).


Ι.Π.