ΓΑΛΛΙΑ - ΣΙΔΗΡΟΥΡΓΙΑ «ARCELOR MITTAL»
Προεκλογικοί διαξιφισμοί - «εξετάσεις» στο κεφάλαιο
Σάββατο 3 Μάρτη 2012

Από παλιότερη κινητοποίηση των μεταλλεργατών της πολυεθνικής
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε ζήτημα προεκλογικής αντιπαράθεσης και εκμετάλλευσης ανάμεσα στο κυβερνών UMP και το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξελίσσεται η κινητοποίηση των εργαζομένων στη μεγαλύτερη, παγκοσμίως, σιδηρουργία «Arcelor Mittal». Οι εργαζόμενοι, που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, από την περασμένη εβδομάδα έχουν αποκλείσει τη μία εγκατάσταση της εταιρείας στην πόλη Φλοράνζ στην επαρχία της Λορένης, ζητώντας την επαναλειτουργία της έτερης εγκατάστασής της, αυτής με την υψικάμινο, στην ίδια πόλη.

Ο Σαρκοζί συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Λακεχμί Μιτάλ, την Τετάρτη το βράδυ, και στη συνέχεια ανακοίνωσε στο δίκτυο της «France Intel» ότι η εταιρεία δεσμεύτηκε να επαναλειτουργήσει την υψικάμινο το δεύτερο εξάμηνο του έτους «χωρίς όρους».

Λίγη ώρα αργότερα, η εταιρεία ανακοίνωνε ότι «εξέφρασε τη δέσμευσή της να διατηρήσει την εργοστασιακή της παρουσία στη Γαλλία», αλλά και την πρόθεσή της να επαναλειτουργήσει το «δεύτερο εξάμηνο του έτους τη δεύτερη υψικάμινο της Λορένης εφόσον παρουσιάσει οικονομική ανάκαμψη». Δηλαδή η εταιρεία έθεσε και όρους. Και μάλιστα είναι πολύ συγκεκριμένοι, αφού, όπως προέκυψε δημοσιογραφικά και επιβεβαιώθηκε από την εταιρεία, υπήρξε δέσμευση για διασφάλιση 17 εκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις (δηλαδή ζεστό κρατικό χρήμα), εκ των οποίων τα δύο προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την επαναλειτουργία της δεύτερης εγκατάστασης στη Φλορένζ.

Το ζήτημα έσπευσε ν' αξιοποιήσει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, διά των ντόπιων βουλευτών του, οι οποίοι «υπενθύμιζαν» στον Σαρκοζί ότι οι «επενδύσεις», για τις οποίες δεσμεύτηκε, έχουν ήδη εξαγγελθεί και τις έχει, σε μεγάλο βαθμό, καρπωθεί η εταιρεία, διά μέσου μιας μεγάλης σειράς προγραμμάτων.

Οι δε εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους δεν έδειξαν να ικανοποιούνται από την εξέλιξη, εκτιμώντας ότι πρόκειται για προεκλογικό «τρικ» και γι' αυτό ουσιαστικά και η επαναλειτουργία της υψικαμίνου, όπου απασχολούνται 5.000 άνθρωποι, μετατίθεται για μετά τις προεδρικές εκλογές. Φυσικά, όσο η εργατική διεκδίκηση μένει στα «παρακαλετά» προς τον εργοδότη να διατηρήσει την παραγωγή και δεν βάζει το ζήτημα οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν και τα μέσα παραγωγής από τους καπιταλιστές, ο αγώνας θα μένει στα μισά.

Να θυμίσουμε ότι η γνωστή σιδηρουργία είναι ένας κολοσσός με τεράστια υπερκέρδη και αποτελεί σχεδόν αποκλειστικό προμηθευτή των αυτοκινητοβιομηχανιών «Toyota», «Peugeot», «Audi», «Mercedes», «Volkswagen». Ηδη, τους περασμένους μήνες έκλεισε τις εγκαταστάσεις της σε Βέλγιο και Μαδρίτη, ενώ διαθέτει ακόμη εγκαταστάσεις με υψικάμινους, εκτός από την περιοχή της Λορένης όπου βρίσκεται το αποκλεισμένο εργοστάσιο, σε Γερμανία, Τσεχία, Πολωνία (2) και Ρουμανία (2) και φέρεται να τα έχει θέσει όλα σε «προσωρινή αργία» διατεινόμενη ότι «δε θα κλείσουν, απλώς περιμένουν τις παραγγελίες».