ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικός μαραθώνιος για το νέο σχέδιο απόφασης
Σάββατο 10 Μάρτη 2012

Από την πρόσφατη συνάντηση του Κινέζου απεσταλμένου με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ -ΚΑΪΡΟ.--

Φθάνει, σήμερα, στη Δαμασκό ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μετά από σειρά επαφών που είχε στον Αραβικό Σύνδεσμο. Την ίδια ώρα, ενόψει της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, για το σχέδιο απόφασης που έχουν καταθέσει οι ΗΠΑ, εντείνονται οι διπλωματικές επαφές, με τη Μόσχα και το Πεκίνο να αναλαμβάνουν ενεργότερο ρόλο.

Οπως έγινε γνωστό, η Κίνα στέλνει νέο απεσταλμένο στις αραβικές χώρες αλλά και στο Παρίσι ενώ εντός Σαββατοκύριακου αναμένεται να έχει σειρά συναντήσεων με αραβικές ηγεσίες και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, στις κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, Μόσχα και Πεκίνο επιμένουν ότι το σχέδιο απόφασης που προτείνεται «δεν είναι ισορροπημένο», δεν καλεί «εξίσου και τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις βιαιότητες», καταγγέλλει μόνο τη συριακή ηγεσία για «καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και κάνει αναφορά σε όλες τις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου, ονομαστικά, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και εκείνη που ζητά την αποχώρηση Ασαντ από την εξουσία. Διπλωμάτες από τις δύο χώρες διαρρέουν σε όλους τους δυνατούς τόνους ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν καμία απόφαση που «θ' ανοίγει το δρόμο για χρήση στρατιωτικής βίας σε βάρος της Συρίας».

Αναποτελεσματικό χαρακτήρισε, από το Κάιρο, το ενδεχόμενο επιλογής στρατιωτικής λύσης και ο Κόφι Ανάν, υποστηρίζοντας ότι στόχος της επίσκεψής του στη Δαμασκό είναι να επιτευχθεί «άμεσος τερματισμός των βιαιοτήτων εκατέρωθεν και έναρξη πολιτικής διαδικασίας διαλόγου». Εντονα αντέδρασε στην προοπτική αυτή το τμήμα εκείνο της συριακής αντιπολίτευσης που έχει βρει καταφύγιο στο «Εθνικό Συριακό Συμβούλιο», που στήθηκε υπό τουρκική αιγίδα και ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και αποτελείται κυρίως από δυνάμεις φίλα προσκείμενες στους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Ο επικεφαλής του, Γκαλιούν, εξέφρασε «απογοήτευση από τις θέσεις Ανάν», προέβλεψε «αποτυχία της διαμεσολάβησής του» και επανέλαβε την απροκάλυπτη έκκληση για ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση ζητώντας «άσκηση στρατιωτικής πίεσης στο καθεστώς της Δαμασκού», προοπτική που θέτουν επιτακτικά επί τάπητος, τις τελευταίες βδομάδες, μέσα από την πρόταση ανοιχτού εξοπλισμού της αντιπολίτευσης αραβικές χώρες όπως η Σ. Αραβία και το Κατάρ.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Βάλερι Εϊμος, ολοκλήρωνε την επίσκεψή της στην περιοχή με επισκέψεις στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας. Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Λίβανο, Μάουρα Κόνελι, προκαλούσε διπλωματική ένταση όταν σε συνάντησή της στο λιβανικό υπουργείο Εξωτερικών καλούσε τη Βηρυτό «να παράσχει προστασία σε όσους Σύρους αναζητούν καταφύγιο στο έδαφός της χωρίς να είναι οπλισμένοι, ασχέτως αν πρόκειται για αμάχους ή για μέλη του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Κατηγορηματικά αρνητική και άμεση ήταν η αντίδραση της λιβανικής ηγεσίας, που τόνισε ότι θα παραμείνει δεσμευμένη στις υποχρεώσεις της απέναντι στους άμαχους πρόσφυγες και μόνο.

Εντός Συρίας, στο μεταξύ, το πρακτορείο SANA μετέδοσε ότι μεγάλες συγκεντρώσεις υπέρ του καθεστώτος πραγματοποιήθηκαν στη Δαμασκό και στη Χασάκα ενώ πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση μιλούσαν για νέες συγκρούσεις σε συνοικίες της Χομς, της Δαμασκού, αλλά και των επαρχιών της Χάμα και του Χαλεπιού.