ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Θα πετάξει για... Ευρώπη;

Τη νίκη, που θα τη διατηρήσει σε τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ, επιδιώκει η ΑΕΚ αύριο κόντρα στον Ολυμπιακό

Κυριακή 25 Φλεβάρη 2001

Sportidea

Το ντέρμπι της Καθαρής Δευτέρας μονοπωλεί το ενδιαφέρον της 20ής αγωνιστικής
Πριν από περίπου πέντε μήνες τα όνειρα, οι ελπίδες και οι «φρέσκοι» στόχοι έδιναν και έπαιρναν στα στρατόπεδα των 16 «μονομάχων» της Εθνικής Κατηγορίας. Σήμερα, όλα αυτά για τις περισσότερες από τις ομάδες έχουν «ξεθωριάσει» και μοιάζουν τόσο μακρινά, σαν να μην έγιναν ποτέ. Αλλοι κατηφορίζοντας προς τον υποβιβασμό και άλλοι κολλημένοι στη μεσαία γραμμή της βαθμολογίας, περιμένουν καρτερικά για το... θαύμα. Υπάρχουν όμως και αυτοί που ακόμα νιώθουν ότι μπορούν να παλέψουν να παραμείνουν μέσα στους στόχους τους και να μην αφήσουν να κυλήσει το όνειρο της Ευρώπης, όπως η άμμος μέσα από τα δάχτυλα... Ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, αλλά και ο Ηρακλής συνεχίζουν να κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους, παρά το γεγονός ότι ήδη η αντίστροφη μέτρηση στο πρωτάθλημα έχει αρχίσει και κάθε αγώνας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Αλλωστε, οι διαφορές μεταξύ των παραπάνω ομάδων στη βαθμολογία είναι τόσο μικρές, που και οι ίδιες γνωρίζουν πώς ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. Παρ' όλα αυτά υπάρχει και μία ομάδα που ανενόχλητη βαδίζει προς την κατάκτηση ακόμα μιας πρωτιάς. Ο λόγος για τον Ολυμπιακό, που απαγκιστρωμένος από ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μπορεί κάλλιστα να μοιράζει την προσοχή του σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Σήμερα, το πρωτάθλημα συνεχίζεται με τη διεξαγωγή του κυρίως... πιάτου της 20ής αγωνιστικής. Ωστόσο, τα βλέμματα αναμένεται να στραφούν στο μεγάλο ντέρμπι της Καθαρής Δευτέρας, μεταξύ της «τιμωρημένης» γηπεδούχου ΑΕΚ και του Ολυμπιακού (15.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ). Λόγω της ημέρας... ο «Δικέφαλος» φιλοδοξεί να τηρήσει κατά γράμμα το έθιμο και να ανοίξει τα «φτερά» του και να... πετάξει, τόσο, ώστε να διεκδικεί με αξιώσεις την κατοχύρωση της 2ης θέσης που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το έργο του, κόντρα στον πρωτοπόρο και μάλιστα εκτός της Νέας Φιλαδέλφειας, είναι δύσκολο, όμως οι «κιτρινόμαυροι», παρά την κούραση που τους επέφερε η επίπονη κόντρα με την Μπαρτσελόνα, είναι έτοιμοι να τα «δώσουν όλα» σε άλλον ένα σημαντικό αγώνα. Ωστόσο, η «Ενωση» θα έχει μία σημαντική έλλειψη, καθώς από το ντέρμπι θα απουσιάσει ο τιμωρημένος Κασάπης. Από την άλλη πλευρά, οι «ερυθρόλευκοι» διανύουν ίσως μία από τις καλύτερες περιόδους τους. Ο Χούτος επανέκαμψε και προετοιμάζεται να δώσει το «παρών» (σ.σ. η αυριανή του συμμετοχή είναι αμφίβολη) ενώ και ο Γεωργάτος αποθεραπεύτηκε και η παρουσία του αύριο θα κριθεί από τον προπονητή του. Στις «επάλξεις» και ο Οφορίκουε. «Πρέπει να παραδειγματιστούμε από την εμφάνιση κόντρα στον Πανηλειακό, που δεν ήταν καθόλου καλή και παράλληλα να μην έχουμε στο μυαλό μας ότι το πρωτάθλημα τελείωσε. Δεν έχει τελειώσει ακόμη τίποτε. Να σκεφτόμαστε πώς θα κάνουμε τους εννιά βαθμούς δώδεκα. Να έχουμε στόχο να μεγαλώσουμε τη διαφορά. Πρέπει να παίζουμε σαν ομάδα κι όχι να εμφανίζονται μέσα στο παιχνίδι απαράδεκτα φαινόμενα», ήταν μερικές από τις καθιερωμένες συμβουλές του Τάκη Λεμονή προς τους παίχτες του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο παρέμενε άγνωστη η έδρα του αγώνα, με τη Ρόδο και την Αλεξανδρούπολη να είναι οι δυο πιο πιθανές πόλεις.

Sportidea

Να... ρεφάρει την ήττα του από τα Γιάννενα ελπίζει ο Ηρακλής, κόντρα στον ελλιπή Πανιώνιο
Ευκολότερο, από ό,τι πιθανόν να περίμενε, αναμένεται να είναι το σημερινό έργο του Ηρακλή. Ο «γηραιός» υποδέχεται τον Πανιώνιο (16.00) με σκοπό να εκμεταλλευτεί όσο μπορεί τις πολλές και σημαντικές ελλείψεις των Νεοσμυρνιωτών και να κερδίσει το έδαφος που έχασε μετά την ήττα του από τον ΠΑΣ Γιάννενα. Συγκεκριμένα από το στρατόπεδο των φιλοξενούμενων θα απουσιάσουν οι τιμωρημένοι Γκώνιας, Χασιώτης και Ιωάννου, οι τραυματίες Βούλεβιτς, Πρεζέ, αλλά και οι ενσωματωμένοι στην εθνική Λιβερίας Ρόμπερτς και Νάγκμπε. Το μόνο καλό για τον Φινλανδό τεχνικό είναι ότι στην ομάδα του επανέρχεται ο Γιοβάνοβιτς.

Ενα αμφίρροπο παιχνίδι, φιλοξενεί σήμερα η Θεσσαλονίκη, αυτό μεταξύ του Αρη με την Ξάνθη, στο Χαριλάου (16.00). Τις δύο ομάδες χωρίζει στη βαθμολογία μια... ανάσα και το αποτέλεσμα προβλέπεται ότι θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Οι «κιτρινόμαυροι» δε θα έχουν στη διάθεσή τους τον Κένεντι, ο οποίος βρίσκεται στη Ζιμπάμπουε για να δώσει το «παρών» στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Η Ξάνθη μπορεί να μην κλονίζεται από απώλειες, όμως οι παίχτες της είναι καταπονημένοι μετά τη μάχη με τον ΠΑΟΚ για το κύπελλο και ίσως αυτό αποβεί καθοριστικό για την απόδοσή της.

Με ανανεωμένο το ηθικό ο ΠΑΣ Γιάννενα βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου σήμερα να αντιμετωπίσει στο Βύρωνα τον Αθηναϊκό (16.00). Η έκπληξη της περασμένης αγωνιστικής, η ομάδα δηλαδή των Ιωαννίνων, μετά τη νίκη της επί του Ηρακλή θα επιδιώξει ακόμα την απόκτηση των τριών βαθμών, οι οποίοι στο δύσκολο έργο της παραμονής της στην κατηγορία, είναι πολύτιμοι. Εξίσου, όμως, αναγκαίοι είναι και οι βαθμοί για τον Αθηναϊκό αφού ούτε αυτός έχει ξεφύγει τον κίνδυνο.

Sportidea

Μια ακόμη επιτυχία θέλει να προσθέσει στο ενεργητικό του ΠΑΣ ο Νίκος Αναστόπουλος
Να παραμείνει σοβαρός και κοντά στους στόχους του θέλει ο ΠΑΟΚ. Η υπόθεση «έξοδος στην Ευρώπη», δεν έχει ακόμα κριθεί και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ζήτησε από τους παίχτες του να αντιμετωπίσουν με συνέπεια και σύνεση τη συνέχεια σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Σήμερα η ομάδα της Θεσσαλονίκης κοντράρεται στην Κρήτη με τον ΟΦΗ (19.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ) σε μια θεωρητικά εύκολη γι' αυτήν αποστολή. Παρ' όλα αυτά, οι απελπισμένοι, λόγω της δυσμενούς βαθμολογικής τους κατάστασης, Κρητικοί δε φαίνονται διατεθειμένοι να παραδώσουν εύκολα τα όπλα και θα προσπαθήσουν να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Στον αγωνιστικό τομέα από το στρατόπεδο των φιλοξενούμενων θα απουσιάσουν οι Γκόμεζ (βρίσκεται στη χώρα του), ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Σιμπνιέφσκι που νιώθει ενοχλήσεις στο γόνατο. Αντίθετα, κανονικά θα μετέχουν οι Νιόπλιας (αποθεραπεύτηκε), Κιάσσος και Αδάμος (εξέτισαν τις ποινές τους).

Με ένα... κάρο ελλείψεις, ο Ιωνικός καλείται σήμερα (16.00) να παραμείνει κοντά στο όνειρο της Ευρώπης, με εντός έδρας νίκη επί της Παναχαϊκής. Η ομάδα, όμως, της Νίκαιας μετράει... σημαντικές απώλειες. Ο Οφρυδόπουλος υπέστη κάταγμα στο αριστερό χέρι και θα μείνει είκοσι μέρες εκτός αγωνιστικής δράσης, ενώ οι Μικές, Αφάς και Νταρακλίτσας δεν μπορούν να αγωνιστούν, αφού συμπλήρωσαν κάρτες. Από την άλλη οι φιλοξενούμενοι θα στερηθούν τις υπηρεσίες του Κοπερτίνο (έξι κίτρινες) και Σέμπουε, που βρίσκεται στη Λιβερία.

«Πρέπει να κοιτάμε μπροστά» ήταν τα λόγια του Σπύρου Λιβαθηνού μετά το ματς με την Παναχαϊκή και αυτά ακριβώς τα λόγια θα προσπαθήσει να κάνει πράξη ο Εθνικός Αστέρας στο γήπεδό της. Σήμερα οι Καισαριανιώτες φιλοξενούν την ουραγό Καλαμάτα (16.00), από την οποία δε θέλουν να χάσουν βαθμούς. Οι Καλαματιανοί από την άλλη ήδη νιώθουν την... πνοή της Α' Κατηγορίας και μοναδικός τους στόχος είναι να συγκεντρώνουν όσο πιο πολλούς βαθμούς μπορούν, ώστε να οδηγηθούν στα μπαράζ απ' όπου θα ελπίζουν για την παραμονή τους στα μεγάλα... σαλόνια.