ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ευχολόγιο αφ' υψηλού από τους ιμπεριαλιστές
Τετάρτη 28 Μάρτη 2012

Οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών χωρών στην Διάσκεψη για τα Πυρηνικά στην Σεούλ, αρκέστηκαν όπως συνήθως στα γενικόλογα ευχολόγια
ΣΕΟΥΛ.--

Ολοκληρώθηκαν χτες στη Σεούλ οι εργασίες της δεύτερης διεθνούς Διάσκεψης για την Πυρηνική Ασφάλεια με την ομόφωνη υιοθέτηση ανακοινωθέντος που αναφέρεται στην ανάγκη τήρησης διεθνών συμφωνιών για την προστασία πυρηνικών υλικών, τη δραστική μείωση της χρήσης Πολύ Εμπλουτισμένου Ουρανίου ως το τέλος του 2013 και την αποτροπή ενεργειών «πυρηνικής τρομοκρατίας».

Στο ίδιο ανακοινωθέν, οι 53 ηγέτες που συμμετείχαν στη διάσκεψη (και αναγνωρίζουν μόνο για τις ιμπεριαλιστικές χώρες τους το δικαίωμα στην πυρηνική τεχνολογία και έχουν πυρηνικά όπλα ικανά να καταστρέψουν τον πλανήτη) χαρακτήρισαν την «πυρηνική τρομοκρατία μία από τις μεγαλύτερες απειλές και προκλήσεις για τη διεθνή ασφάλεια» και συμφώνησαν γενικά και αόριστα ότι «θα πρέπει να επιδιωχθεί η εκπλήρωση των κοινών στόχων του πυρηνικού αφοπλισμού, της μη-διάδοσης των πυρηνικών [όπλων] και της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας».

Σε άλλο σημείο αναγνώρισαν ότι μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα το Μάρτη του 2011, η «αντίδραση σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης δεν αφορά μόνον στην πυρηνική τρομοκρατία αλλά και στην ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών ενέργειας».

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η παγκόσμια ασφάλεια εξαρτάται από τα μέτρα που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στη Σεούλ, υποστηρίζοντας ότι ήδη έχει επιτευχθεί «μεγάλη πρόοδος» από την πρώτη σύνοδο στην Ουάσινγκτον.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν στη διάρκεια της ομιλίας του υποστήριξε ότι δε θα πρέπει να παραγνωρίζονται τα πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας «διότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να αποδειχτεί περισσότερο επικίνδυνη από κάθε άλλο τεχνολογικό δυστύχημα». Χαρακτήρισε μάλιστα την πυρηνική ενέργεια «εργαλείο προόδου διεθνούς εμβέλειας»...

Εκτός από τις 53 χώρες, στη σύνοδο της Σεούλ συμμετείχαν η Ιντερπόλ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η ΕΕ και ο ΟΗΕ. Ολοι τους διαβεβαίωσαν πως θα ξανασυναντηθούν στην επόμενη, τρίτη κατά σειρά, διεθνή διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί το 2014 στην Ολλανδία.

Στο μεταξύ, η ΛΔ Κορέας που δέχθηκε τις έντονες επικρίσεις χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη της Σεούλ, επειδή σχεδιάζει να εκτοξεύσει εντός του Απρίλη πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς για να θέσει σε τροχιά επικοινωνιακό δορυφόρο, ανακοίνωσε χτες πως δεν προτίθεται ποτέ να απεμπολήσει το δικαίωμά της να εκτοξεύσει δορυφόρους για ειρηνικούς σκοπούς. Οπως σημείωσε αξιωματούχος πρόκειται για «ένα νόμιμο δικαίωμα από ένα κυρίαρχο κράτος... που αποτελεί σημαντικό βήμα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».