Σε ασφυκτική οικονομική κατάσταση τα ΤΕΙ

Στοιχεία για τις δραματικές μειώσεις κονδυλίων που έχουν υποστεί τα Ιδρύματα, έδωσε χτες ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά σε συνάντηση που είχε με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Πέμπτη 29 Μάρτη 2012

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Τη δραματική κατάσταση στα ΤΕΙ, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές χρηματοδότησης, μετέφερε προς το ΚΚΕ ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά Λ. Βριζίδης, σε συνάντηση που είχε χτες στον Περισσό με αντιπροσωπεία της ΚΕ, επικεφαλής της οποίας ήταν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Θυμίζουμε ότι οι πρόεδροι των ΤΕΙ έχουν αποφασίσει ως μια συμβολική κίνηση αντίδρασης να αναστείλουν τη λειτουργία των ιδρυμάτων για σήμερα και αύριο. Η αναστολή θα είναι πλήρης στα ιδρύματα Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, ενώ για τα υπόλοιπα ΤΕΙ θα αφορά διοικητικές υπηρεσίες κι όχι την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο Λ. Βρυζίδης ενημέρωσε για τις μεγάλες μειώσεις στον προϋπολογισμό του ΤΕΙ Πειραιά για το 2012 σε σχέση με το 2009: Στη μισθοδοσία των εκτάκτων εκπαιδευτικών η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 60%, για λειτουργικές δαπάνες μειώθηκε κατά 44,3% και για τη σίτιση των σπουδαστών μειώθηκε κατά 27,3%. Είπε ότι υπάρχουν δυσαναλογίες στα ποσοστά των μειώσεων από ΤΕΙ σε ΤΕΙ και εκτίμησε ότι από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υπήρξε μεροληπτική μεταχείριση στα ιδρύματα, ανάλογα με τη στάση που κράτησαν και τις διαθέσεις που έδειξαν απέναντι στο νόμο-πλαίσιο.

Πέρα από το ΤΕΙ Πειραιά, μειώσεις στις λειτουργικές δαπάνες έχουν υποστεί τα ΤΕΙ Καλαμάτας (-68,7%), Ηπείρου (-68,1%), Μεσολογγίου (-62%), Καβάλας (-61,1%), Χαλκίδας (-55,2%), Λαμίας (-50%) και Ιονίων Νήσων (-50%). Αλλά και στα υπόλοιπα ιδρύματα οι μειώσεις κυμαίνονται από 23% έως 50%.

Για τη μισθοδοσία των έκτακτων εκπαιδευτικών η μεγαλύτερη μείωση είναι αυτή στο ΤΕΙ Πειραιά, ενώ μεγάλες μειώσεις εμφανίζονται και στα ΤΕΙ Λαμίας (-52,9%), Κρήτης (-51,9%) και Δυτικής Μακεδονίας (-50,5%). Αυτά έχουν ως συνέπεια να μην μπορούν καλά καλά τα ιδρύματα να φτιάξουν πρόγραμμα μαθημάτων και εργαστηρίων και να διδάξουν όλους τους σπουδαστές, αφού ειδικά για τα εργαστήρια στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στους έκτακτους εκπαιδευτικούς.

Για τη σίτιση των σπουδαστών οι μειώσεις των προϋπολογισμών κυμαίνονται από 16,7% (ΤΕΙ Σερρών) έως και 50% (ΤΕΙ Ηπείρου). Εδώ οι συνέπειες είναι προφανείς: Λιγότεροι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα να τρώνε δωρεάν στα ιδρύματα σε μια περίοδο που το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται. Οι μειώσεις στα κονδύλια σίτισης πλήττουν περισσότερο τα επαρχιακά ιδρύματα που έχουν και περισσότερους σπουδαστές από άλλες πόλεις.

Κι όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζεται το επιπλέον «κούρεμα» των καταθέσεων των ιδρυμάτων που μετατράπηκαν σε ομόλογα από την Τράπεζα της Ελλάδας κι ένα μεγάλο μέρος τους εξανεμίστηκε με το PSI.

Αυξάνεται η απογοήτευση στους σπουδαστές

Στο πλαίσιο αυτό τα ιδρύματα έχουν κάνει τις προτάσεις τους για τον αριθμό των σπουδαστών που μπορούν να δεχτούν την επόμενη χρονιά, αλλά πάγια κυβερνητική τακτική είναι να δίνει πολύ περισσότερους εισακτέους (ειδικά στα ιδρύματα των μεγάλων αστικών κέντρων) από αυτούς που μπορούν να αντέξουν. Π.χ. το ΤΕΙ Πειραιά είχε ζητήσει πέρσι 650 σπουδαστές και του έδωσαν 1.200. Φέτος έχει ζητήσει 850.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά εντόπισε ότι έχει αυξηθεί η απογοήτευση των σπουδαστών για τις σπουδές τους, στοιχείο που προκύπτει από τα ποσοστά παρακολούθησης των σπουδαστών στα εργαστήρια όπου εγγράφονται (πέρσι το 28-30% των σπουδαστών κατά μέσο όρο διέκοπτε την παρακολούθηση, ενώ φέτος το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 50%). Καθώς η παρακολούθηση των εργαστηρίων είναι υποχρεωτική, το στοιχείο αυτό μπορεί να είναι και προπομπός για μεγαλύτερα ποσοστά εγκατάλειψης συνολικά των σπουδών.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο Λ. Βριζίδης είπε ότι «η χρηματοδότηση που δίνεται σήμερα στο ΤΕΙ Πειραιά, αλλά και γενικότερα σε όλα τα ΤΕΙ είναι απαγορευτική για την ομαλή λειτουργία τους. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν με αυτή τη χρηματοδότηση». Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα «επεκτείνονται και στην εφαρμογή ενός ανεφάρμοστου νόμου που επιμένει η κυβέρνηση να τον φέρνει συνέχεια στο προσκήνιο», ενώ παράλληλα η κατάργηση τμημάτων στα ΤΕΙ γίνεται «χωρίς μελέτες, όπως ιδρύθηκαν χωρίς μελέτες».