Αγωνιστικό κάλεσμα στους ηθοποιούς

Διακήρυξη της Δημοκρατικής Ενότητας

Τετάρτη 4 Απρίλη 2012

Τη Μ. Δευτέρα (9/4), πραγματοποιούνται οι αρχαιρεσίες για εκλογή Διοικητικών Συμβουλίων στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και στον Οργανισμό Εταιρικών Θιάσων, καθώς και Εξελεγκτικής Επιτροπής, Πειθαρχικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στα συνέδρια των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, ΠΟΘΑ και ΕΚΑ. Οι αρχαιρεσίες θα διενεργηθούν, από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, στα γραφεία του ΣΕΗ (Κάνιγγος 33, 2ος όροφος), στην έδρα του ΚΘΒΕ και στις έδρες των ΔΗΠΕΘΕ. Το Σωματείο χτες έκανε απολογιστική συνέλευση, όπου καταγράφηκε η δράση του όλο το προηγούμενο διάστημα και η συμβολή του στους αγώνες του κλάδου και γενικότερα του λαϊκού κινήματος.

Μπροστά στις αρχαιρεσίες η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών απευθύνεται σε όλους τους ηθοποιούς και ιδιαίτερα σ' εκείνους που τα βάρβαρα μέτρα των τελευταίων κυβερνήσεων απειλούν πια την ίδια τους την επιβίωση. Σ' αυτούς που ζουν στην ανασφάλεια, στην υποαπασχόληση, στην ανεργία. Σε όσους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η τέχνη δεν είναι εμπόρευμα. Καλεί όλους τους ηθοποιούς να συσπειρωθούν στο σωματείο για να ενισχύσουν τον αγώνα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, που καταργούν τη Συλλογική Σύμβαση, που εξευτελίζουν το μισθό και τα εργασιακά δικαιώματα, που μετατρέπουν τη σύνταξη σε επίδομα πτωχοκομείου, που τολμούν να μειώνουν ακόμα και το πενιχρό επίδομα ανεργίας, που οδηγούν στην εξαθλίωση μέρα τη μέρα με βαριά φορολογία, χαράτσια, τέλη και αβάσταχτη ακρίβεια. Να ενισχύσουν τον αγώνα ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας, που θέλει τους ηθοποιούς ανυπεράσπιστους μπροστά στη λυσσαλέα επίθεσή της, που επιδιώκει να εισχωρήσει στο σωματείο για να κάνει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τη δουλειά της, που συκοφαντεί κάθε αγώνα με σκοπό να στρέψει τους συναδέλφους ενάντια στο σωματείο, να ενισχύσει την απεργοσπασία και σταδιακά να ακυρώσει στη συνείδηση των ηθοποιών τον απεργιακό αγώνα.

Απευθυνόμενη στους ηθοποιούς το ΣΕΗ με τη διακήρυξή της τους προσκαλεί να απομονώσουν την αισχρή ψευδολογία που διακινείται το τελευταίο διάστημα ενάντια στο σωματείο και τη διοίκησή του: «Οτι τάχα έχουμε αποχωρήσει από τη FIA. Οτι τάχα αρνούμαστε χρήματα που δίνει η ΕΕ, με προγράμματα ΕΣΠΑ - χωρίς να λένε ότι το ΣΕΗ, σαν εργασιακό σωματείο και όχι θεατρική ή άλλη επιχείρηση, δεν μπορεί να ενταχθεί σε τέτοια προγράμματα, επομένως ούτε και να τα αρνηθεί. Οτι τάχα δεν ενδιαφερόμαστε για τα προβλήματα του κλάδου - όταν ξέρουν ότι κάναμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις και κινητοποιηθήκαμε για κάθε πρόβλημα με όσα μέσα διαθέταμε, όπως αποτυπώνεται και στον απολογισμό του ΔΣ. Οτι τάχα κομματικοποιούμε το σωματείο - λες και ζητήσαμε ποτέ κομματικά πιστοποιητικά για να υπερασπιστούμε τον οποιονδήποτε συνάδελφο. Μέχρι και ότι η διοίκηση πληρώνεται, έφτασαν να πούνε μερικοί!!».

Και η προκήρυξη καταλήγει: «Το σωματείο μας έχει παρελθόν. Ενα λαμπρό αγωνιστικό παρελθόν τιμημένο από εκατοντάδες συναδέλφους που δε δίστασαν να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια όχι μόνο στην εργοδοσία, αλλά και στον ένοπλο κατακτητή και στο ντόπιο υπερασπιστή του, όταν χρειάστηκε. Το σωματείο μας έχει μέλλον. Ενα μέλλον περήφανο και μαχητικό γεμάτο αγώνες στο πλάι του λαού μας, αγώνες που μπορούν παρά τις δυσκολίες να οδηγήσουν σε μικρές και μεγάλες νίκες».