ΔΙΚΗ Π. ΚΑΖΑΚΟΥ
Μόνο ο ψυχίατρός του τον βγάζει ψυχοπαθή
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001

Ο Π. Καζάκος στη διάρκεια της δίκης
«Ρατσιστικόμορφα, αλλά όχι ρατσιστικά», χαρακτήρισε τα εγκλήματα του δολοφόνου μαύρων μεταναστών Παντελή Καζάκου ο ψυχίατρος Εμμ. Μυλωνάκης (τεχνικός σύμβουλος που διόρισε ο πατέρας του Νίκος Καζάκος για να τον εξετάσει και να τον βγάλει ψυχοπαθή), καταθέτοντας χτες ως μάρτυρας στο Κακουργιοδικείο της Αθήνας.

«Ο Καζάκος - είπε ο Εμμ. Μυλωνάκης - είναι ψυχωσικός παρανοϊκού τύπου. Θα μπορούσε να είχε σκοτώσει παπάδες και θα είχε τότε θεωρηθεί χριστιανομάχος. Θα μπορούσε να είχε εμπλακεί στις πολιτικές διαμάχες της δεκαετίας του '90, να έχει χτυπήσει τους μεν και να έχει θεωρηθεί πράκτορας της άλλης πλευράς. Θα μπορούσαμε να πάμε έτσι στην περίοδο του Εμφύλιου και του διχασμού. "Γιατί το έκανες;" τον ρωτήσαμε. Απάντησε: "Μου το είπε μια φωνή. Μπορεί να ήταν της Ελλάδας, του Σημίτη, του Χριστόδουλου. Είχα στενή συνεργασία με τον Σημίτη και τον Στεφανόπουλο. Δεν ήθελα να χτυπήσω Ελληνα. Σκότωσα σαν Ελληνας, όχι σαν Καζάκος. Γιατί με είπανε ρατσιστή; Στην Αθήνα σκοτώνει όποιος θέλει. Ενας Πακιστανός μπορεί να "φάει" μερικούς. Μετάνιωσα που δε σκότωσα Αλβανούς. Εναν πήγα να σκοτώσω και αυτός μου βγήκε Ρώσος και χριστιανός". Η τελευταία απάντησή του ήταν: "Οταν εγώ θα χτυπούσα εδώ, είχαμε κανονίσει να μπει ο ελληνικός στρατός στην Τουρκία"... Δεν προέκυψε ίχνος συμμετοχής του σε ρατσιστική οργάνωση, ούτε μια πράξη που να τον συνδέει με άλλους ρατσιστές. Αλλά και οι απαξιωτικές αναφορές του στους ξένους έχουν περισσότερο το χαρακτήρα παραληρήματος παρά έκφρασης μιας ιδεολογίας. Καμάρωνε για τις πράξεις του και έλεγε ότι θέλει να πεθάνουν και αυτοί που τραυμάτισε. Είναι διαποτισμένος από ψυχωσική ιδεοπαραγωγή και συμπεριφορά. Εκανε χρήση ηρωίνης. Ο ρόλος των ναρκωτικών υπήρξε συμπληρωματικός, διεγερτικός στην εγκληματική, αιματηρή συμπεριφορά του, που ήταν χειραγωγημένη από την αρρώστια του. Δεν είχε συνείδηση του αδίκου των πράξεών του...».

Εκεί, στο «ακαταλόγιστο», το γυρόφερνε εξαρχής ο διορισμένος από την οικογένεια ψυχίατρος. Οπως και οι συνήγοροι του Π. Καζάκου, που θέλουν να τον βγάλουν τρελό. Μόνο που η συνειδητή επιλογή των εννέα αθώων θυμάτων, ο μεθοδικός σχεδιασμός της εξόντωσής τους και η προσπάθεια του δράστη να αποφύγει τη σύλληψη, δεν είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός ψυχικά άρρωστου ατόμου. Εκτός και αν θεωρηθούν ψυχοπαθείς όλοι οι ανά τον κόσμο ρατσιστές και αφήσει, για το λόγο αυτό, η Δικαιοσύνη ατιμώρητα τα εγκλήματά τους.

Ο ψυχίατρος Εμμ. Μυλωνάκης αναμένεται να εξεταστεί σήμερα κατ' αντιπαράσταση με τον ψυχίατρο Κωνστ. Ζαχαράκη, γιατί αν και είχαν εξετάσει μαζί στις 5-12-99 τον Π. Καζάκο, τα συμπεράσματά τους είναι διαφορετικά. Ο Κωνστ. Ζαχαράκης εξέτασε το ρατσιστή δολοφόνο με εντολή της ανακρίτριας της υπόθεσης και στην ψυχιατρική του πραγματογνωμοσύνη αναφέρει: «Δε διαπιστώθηκαν διαταραχές στη δομή, ροή έλεγχο και κατοχή της σκέψης. Τα ευρήματα της ψυχιατρικής έρευνας δεν καταδεικνύουν με σαφήνεια την ύπαρξη κάποιας ψυχωσικής διαταραχής». Ο ίδιος ψυχίατρος ολοκλήρωσε χτες την κατάθεσή του, που είχε αρχίσει τη Δευτέρα, προτείνοντας «να γίνει στον κατηγορούμενο διαγνωστική νοσηλεία σε ψυχιατρικό κατάστημα και να παρακολουθηθεί από γιατρούς, οι οποίοι να γνωμοδοτήσουν γι' αυτόν». Κατά την άποψή του, ωστόσο, ακόμα και «η ύπαρξη μιας ψυχωσικής κατάστασης (στον Π. Καζάκο), δεν αίρει τον καταλογισμό».